Perwoll Perwoll Perwoll

#Relive

Лицата на бавната мода

Лицата на бавната мода: Фарел Уилямс

Човек с много роли, Фарел Уилямс е носител на награди Грами, певец, рапър и продуцент. Към този списък можем да добавим и бизнес предприемач, както и революционер в устойчивата мода. Когато Уилямс не пее за размити линии, късмет или за това да бъдеш щастлив, той защитава идеята за превръщането на океанската пластмаса в дизайнерско дънково облекло.

Световете на шоубизнеса и модата често се припокриват и Уилямс не е изключение; в кариерата си е работил с различни марки, сред които Moncler, Uniqlo, Louis Vuitton и Adidas. Благодарение обаче на неговата модна линия улично облекло Billionaire Boy’s Club се осъществява съдбоносната му среща с устойчива текстилна компания, наречена Bionic Yarn, чиито високотехнологични конци са направени от пластмаса, добита от океана.

Океанска пластмаса: Как се прави

Reducing plastic in the ocean is a key focus for sustainable fashion

Патентованата структура на Bionic Yarn се състои от три слоя: сърцевина за осигуряване на здравина и разтегливост, среден слой от рециклирана пластмаса (което съставлява до 45% от преждата) и след това горен слой от тъкани като памук, вълна или лен, за да се придаде на материята естествено усещане.

 

Необходими само пет стъпки, за да превърнете боклука в съкровище:

  1. Пластмасови бутилки, събрани от морето;
  2. Бутилки, накъсани на парчета;
  3. Нагрети парчета;
  4. Фрагменти, сплетени в прежда;
  5. Прежда, вплетена в плат.

Уилямс е впечатлен от технологията до такава степен, че става част от борда като трети партньор (заедно със съоснователите Тим Кумбс и Тайсън Тусант). След това, в ролята си на креативен директор в Bionic Yarn, през 2014 г. Уилямс си сътрудничи с G-Star RAW, за да създаде първата си линия дънки, произведени от рециклирана океанска пластмаса - Raw For The Oceans. Колекцията успява да докаже, че дънки, изработени от пластмасови отпадъци в морето могат да бъдат търсени, модерни и стилни.

Чисти океани и устойчива мода

G-star RAW is committed to sustainable fashion

Raw For The Oceans е повратна точка за G-Star RAW в устойчивата мода. За всяка от  четирите колекции са рециклирани приблизително по 10 тона пластмаса на колекция. Тази модна революция се пренася и в други части на бизнеса. През 2015г, компанията стига до заключението, че са използвали 2 милиона пластмасови бутилки и 1000 тона пластмасов боклук за целия си асортимент.

През 2016-та година Уилямс става съсобственик на G-Star RAW. Tой навлиза в компанията с цел да сформира стратегическо партньорство. И в типичния за него небрежен стил, той опвестява новината с пост в Instagram: "Отгоре на всичко, с което се занимавам. От днес съм горд съсобственик на G-star RAW.”

Ролята на Уилямс в компанията е създаване на нови модели, наблюдаване на процеса на дизайн, създаване на атрактивни рекламни кампании и като цяло да помага на компанията в определяне на стартегията. Наскоро той назначи Jaden Smith, за да създаде устойчива линия дънкови облекла. Може би по-важното за Уилямс от това да назначава други свои известни приятели (което не е тайна, че помага) е фактът, че той значително увеличава обвързаността на компанията с устойчивата мода. Bionic Yarn все още се използва, а G-Star Raw предприе поредица от действия за прозрачност на веригата за доставки, за да разработи сертифицирани дънкови дрехи.

Изсветлели (дънкови) линии

A model wearing a sustainable fashion red puffer coat

Но историята не приключва до тук. Вероятно нещото, което най-добре характеризира Уилямс е неговата безспирна креативност. Вместо да се отдаде на ползите от постигнатите до сега големи успехи, той предприема още инициативи в посока устойчива мода.

Като голям привърженик на етичната марка за дрехи PANGAIA, той често рекламира техните продукти. Наскоро PANGAIA представиха ново веган пухено яке. Това яке е резултат от научни изследвания, отнели 10 години, и се характеризира с подплата от изсушени диви цветя вместо от гъши пера и външна част, направена от рециклирани материали и пластмасови бутилки.

Освен всичко, голямо въление има и покрай представянето на капсулната колекция, която Уилямс е изработил за легендарната модна къща Chanel. Детайлите за това какво ще съдържа колекцията са оскъдни, но едно е сигурно -  под светлините на прожекторите на луксозния моден подиум ще видим модели на бавната и устойчива мода.

Image credits
Header image: Getty Images
Image of seahorse under water: Shutterstock
Image of Pharell Williams and group of people in laundry room: Getty Images
Image of model wearing big red coat: Courtesy of Pangaia