Skip to Content

Лицата на бавната мода: Фарел Уилямс

Човек с много роли, Фарел Уилямс е носител на награди Грами, певец, рапър и продуцент. Към този списък можем да добавим и бизнес предприемач, както и революционер в устойчивата мода. Когато Уилямс не пее за размити линии, късмет или за това да бъдеш щастлив, той защитава идеята за превръщането на океанската пластмаса в дизайнерско дънково облекло.

Световете на шоубизнеса и модата често се припокриват и Уилямс не е изключение; в кариерата си е работил с различни марки, сред които Moncler, Uniqlo, Louis Vuitton и Adidas. Благодарение обаче на неговата модна линия улично облекло Billionaire Boy’s Club се осъществява съдбоносната му среща с устойчива текстилна компания, наречена Bionic Yarn, чиито високотехнологични конци са направени от пластмаса, добита от океана.

Океанска пластмаса: Как се прави

Патентованата структура на Bionic Yarn се състои от три слоя: сърцевина за осигуряване на здравина и разтегливост, среден слой от рециклирана пластмаса (което съставлява до 45% от преждата) и след това горен слой от тъкани като памук, вълна или лен, за да се придаде на материята естествено усещане.

Необходими само пет стъпки, за да превърнете боклука в съкровище:

  1. Пластмасови бутилки, събрани от морето;
  2. Бутилки, накъсани на парчета;
  3. Нагрети парчета;
  4. Фрагменти, сплетени в прежда;
  5. Прежда, вплетена в плат.

Уилямс е впечатлен от технологията до такава степен, че става част от борда като трети партньор (заедно със съоснователите Тим Кумбс и Тайсън Тусант). След това, в ролята си на креативен директор в Bionic Yarn, през 2014 г. Уилямс си сътрудничи с G-Star RAW, за да създаде първата си линия дънки, произведени от рециклирана океанска пластмаса - Raw For The Oceans. Колекцията успява да докаже, че дънки, изработени от пластмасови отпадъци в морето могат да бъдат търсени, модерни и стилни.

Чисти океани и устойчива мода

G-star RAW is committed to sustainable fashion

Raw For The Oceans е повратна точка за G-Star RAW в устойчивата мода. За всяка от  четирите колекции са рециклирани приблизително по 10 тона пластмаса на колекция. Тази модна революция се пренася и в други части на бизнеса. През 2015г, компанията стига до заключението, че са използвали 2 милиона пластмасови бутилки и 1000 тона пластмасов боклук за целия си асортимент.

През 2016-та година Уилямс става съсобственик на G-Star RAW. Tой навлиза в компанията с цел да сформира стратегическо партньорство. И в типичния за него небрежен стил, той опвестява новината с пост в Instagram: "Отгоре на всичко, с което се занимавам. От днес съм горд съсобственик на G-star RAW.”

Ролята на Уилямс в компанията е създаване на нови модели, наблюдаване на процеса на дизайн, създаване на атрактивни рекламни кампании и като цяло да помага на компанията в определяне на стартегията. Наскоро той назначи Jaden Smith, за да създаде устойчива линия дънкови облекла. Може би по-важното за Уилямс от това да назначава други свои известни приятели (което не е тайна, че помага) е фактът, че той значително увеличава обвързаността на компанията с устойчивата мода. Bionic Yarn все още се използва, а G-Star Raw предприе поредица от действия за прозрачност на веригата за доставки, за да разработи сертифицирани дънкови дрехи.

Изсветлели (дънкови) линии

Но историята не приключва до тук. Вероятно нещото, което най-добре характеризира Уилямс е неговата безспирна креативност. Вместо да се отдаде на ползите от постигнатите до сега големи успехи, той предприема още инициативи в посока устойчива мода.

Като голям привърженик на етичната марка за дрехи PANGAIA, той често рекламира техните продукти. Наскоро PANGAIA представиха ново веган пухено яке. Това яке е резултат от научни изследвания, отнели 10 години, и се характеризира с подплата от изсушени диви цветя вместо от гъши пера и външна част, направена от рециклирани материали и пластмасови бутилки.

A model wearing a sustainable fashion red puffer coat

Освен всичко, голямо въление има и покрай представянето на капсулната колекция, която Уилямс е изработил за легендарната модна къща Chanel. Детайлите за това какво ще съдържа колекцията са оскъдни, но едно е сигурно -  под светлините на прожекторите на луксозния моден подиум ще видим модели на бавната и устойчива мода.

Image credits
Header image: Getty Images
Image of seahorse under water: Shutterstock
Image of Pharell Williams and group of people in laundry room: Getty Images
Image of model wearing big red coat: Courtesy of Pangaia

Прочети още

  • #Relive

    Лицата на бавна мода: Кейт Флетчър

    Представяме жената, която е измислила термина и е кръстила движението

  • #Relearn

    Дрехи без граници

    Три проекта за бавна мода, за които трябва да знаете

  • #Relearn

    Бавна мода срещу справедлива търговия

    Обяснение на съзнателни избори и термини