“Направи си сам“ Кинцуги за изцапана рокля

В четвъртата част от нашата видео поредица за бавна модна "направи си сам", ви показваме техника на Кинцуги, която е постижима, дори ако не можете да шиете или изобщо нямате умения за "направи си сам". За да научите повече за японското изкуство Кинцуги и Уаби-саби философията зад него, вижте тази статия, където ви показахме как да поправите скъсани дънки в стил Кинцуги (за това трябва да можете да шиете поне малко). Във втората част на поредицата показахме метод за поправяне на дупка във вълна без шиене, а с малко помощ от Кинцуги. Епизод трети показа вдъхновен от Кинцуги начин за украсяване на разкъсване на плат със златна боя, който не изискваше шиене, но пък трябва да имате стабилна ръка и доза креативност.

Сега най-простият урок от всички може да ви помогне да запазите любимата си рокля за парти, дори и ако не можете да шиете!

"Направи си сам" Кинцуги без шиене: как да избродираме изцапана рокля

You need to accept cookies to play this video

Какво е нужно:

  • рокля с упорито петно ​​(на нашата има капчици кафе)
  • украшения за приглаждане
  • ютия
  • обикновен квадрат от памучен плат, за да предпазите роклята си от топлината

Какво да правите:

1. Изберете украшение, което е малко по-голямо от вашето петно, но да не го покрива изцяло. Избрахме звезди, но формите на цветя също биха свършили добра работа.

2. Поставете украшенията върху петното - без да го покривате. Не забравяйте, че не искаме да скриваме тези несъвършенства (това не би било вярно в духа на Кинцуги).

Step 2: Woman placing iron-on embellisments on the stains of her dress to make her old clothes new

3. Изгладете от дясната страна, а от лявата сложете с лепящата част към плата. Използвайте памучното парче плат за да не нараните роклята си, както и украшението.

4. Носете го с гордост!

Step 3: Woman ironing on the adhesive to complete her slow fashion DIY piece

Още вдъхновени от Кинцуги - начини за украса на петно

Разбира се, показаният по-горе "направи си сам " начин не е единственият, с който да отдадете почит на метода на Кинцуги за превръщането на изцапана стара рокля в ново и красиво произведение на изкуството. Ето няколко алтернативи, въпреки че за някои от тях трябва да умеете да шиете .

  • За по-малки петна, като капките кафе върху нашата рокля във видеото, можете да експериментирате с гладене или шиене на отделни „цветни листенца“, за да заобиколите петното „цвете“.
  • Ако имате артистично око, можете да рисувате около петно. Може би петното има забавна форма, която би ви вдъхновила.
  • По-големите, избледнели петна могат да бъдат отправна точка за омбре акварелен ефект. Просто нанесете различни „петна“ с разредена боя за плат, имитирайки размера и формата на петното или съответствайки на цвета му. Колкото повече, толкова повече!

Прочети още

  • Perwoll и устойчивото развитие

  • #Renew

    Как да си направим Кинцуги дънки

    Как да поправим скъсани дънки, използвайки стара японска философия

  • Perwoll Renew & Repair - Black & Fiber