Знаците за пране: ключът към правилната грижа

Въпреки че пералните машини изпълняват голяма част от работата, по време на подготовката има важни неща, които трябва да се имат предвид при пране на вълна в пералня. Ще ви обясним подробно какви са стъпките, които трябва да изпълнявате.

Типични символи за поддръжка върху етикетите на дрехите

Първата стъпка за оптимална грижа за текстилното изделие – вълната не прави изключение – е да се запознаете с етикета на дрехата. Посочените върху него знаци за пране ви дават не само важни указания, но също така посочват и правилната грижа. Правилното тълкуване на символите за пране и грижа е много важно, особено при коприната и вълната, т.е. при деликатните тъкани.

Пране на ръка

Този знак за пране указва, че дрехите трябва да се перат при макс. 30 °C само на ръка (ще споделим с вас подходящи съвети за пране на ръка) или в пералня със специална програма за вълна, която трябва да се пере на ръка.

Щадяща програма

Този знак за пране е типичен символ за поддръжка на деликатни тъкани, като коприна и вълна. Специалните текстилни изделия от вълна, чийто етикет Woolmark е с обозначение „подходящо за пране в пералня“ или съответно Machine Washable Wool, могат да се перат без проблеми във всяка една пералня с щадяща програма или програма за вълна, последвана от кратка центрофуга.

Да не се пере

Открили сте този символ върху етикета на новия си любим пуловер от вълна? Така обозначените дрехи не трябва да се перат нито на ръка, нито в перална машина. Най-добре е в такива случаи да използвате химическо чистене.

Щадящо сушене

Този символ за грижа се отнася не само за прането, но също така и за правилната грижа след това. Дрехи с този знак върху етикета могат да бъдат сушени в сушилня на по-ниска температура.

Да не се суши в сушилня

Сушенето в сушилня на дрехи с този символ за грижа върху етикета не е възможно. Най-добре изпънете дрехата и я оставете да изсъхне на въздух.

Гладене с ниска температура

Разбира се, при изброяването на най-често срещаните символи за грижа за вълна не трябва да липсват и символите за гладене. Този символ за грижа върху етикета посочва, че дрехите могат да бъдат гладени при ниска температура. Лъскавите или чувствителните на натиск дрехи трябва при необходимост да бъдат гладени със суха кърпа върху тях или от обратната страна.

Да не се глади

Този символ за грижа е много ясен: Гладенето не е възможно. Най-добре изпънете дрехата и я оставате да лежи така.

Преглед на всички знаци за пране и символи за грижа

Върху етикета на дрехата ви са изобразени други знаци за пране и символи за грижа от посочените по-горе? Тогава потърсете в нашия списък какво означават.

Ако е изобразен този знак за пране, можете да перете дрехата с нормална програма до максимална температура от 40 °C.

Ако е изобразен този знак за пране, можете да перете дрехата с нормална програма до максимална температура от 50 °C.

В този случай е разрешена максимална температура от 60 °C при нормална програма.

Дрехи с този знак за пране можете да перете с нормална програма до максимална температура от 70 °C.

Този знак означава нормална програма с температура до 95 °C.

Този знак за пране означава, че трябва да перете тази дреха с щадяща програма (напр. програма за деликатно или фино пране) при максимална температура 40 °C.

И този символ препоръчва щадяща програма (напр. програма за деликатно или фино пране), но с температура до 50 °C.

Перете дрехи с този знак с щадяща програма (напр. програма за деликатно или фино пране) при температура до 60 °C.

Двете чертички под съда за пране обозначават специална щадяща програма с максимално допустима температура до 30 °C.

Дреха с този знак за пране понася максимална температура от 40 °C при специална щадяща програма.

Този символ за грижа означава, че дрехата може да се суши напълно нормално в сушилнята.

Изпънете дрехите с този символ в полусухо състояние и ги оставете на сенчесто място.

Съхна най-добре на въжето за пране – казва дрехата с този знак.

Този символ също препоръчва съхнене на въжето за пране, но на сенчесто място.

Сушете дрехите с тази информация на етикета също на въжето за пране на сенчесто място, но в полусухо състояние.

Какво означава този символ за вас? Дрехата трябва да бъде сушена в изпънато състояние на сенчесто място.

Дреха с този символ за поддръжка трябва обаче да бъде сушена в полусухо състояние и в легнало положение.

Двете точки в ютията означават, че дрехата може да се глади само на умерена температура, която не надвишава 150 °C.

Трите точки също така указват гладене при умерена температура, която обаче не надвишава 200 °C.

Ако този символ е посочен върху етикета, трябва да се откажете напълно от избелване – перете само с перилни препарати за цветно или фино пране.

Дреха с този символ не е толкова деликатна и издържа отлично на третиране с хлорна или кислородна белина (напр. универсален перилен препарат).

Този знак показва, че съответната дреха може да се третира само с кислородна белина (напр. универсален перилен препарат).

При дреха с този символ трябва да се откажете от химическо чистене.

Този символ означава точно обратното: моля, използвайте само химическо чистене!

Сега става малко по-сложно: Дреха с този знак върху етикета може да се почиства с въглеводород, перхлоретилен, както и разтвори R113 и R11.

Използването на разтвори на въглеводород и R113 не са проблем за дрехите с този символ за грижа.

Метод на мокро почистване? Този знак подсказва, че няма никакъв проблем!

Този знак показва, че е разрешено почистването с въглеводород, перхлоретилен, както и разтвори R113 и R11, но само при ограничено подаване на влага и ограничена температура.

Ако откриете този знак върху етикета, можете да предадете дрехата за почистване с разтвори на въглеводород и R113. Но и тук съблюдавайте ограниченията при подаването на влага и ограничението за температурата.

Вече познавате знака за разрешено мокро почистване. Този символ обаче внася малко пояснение: „при подаването на влага и при температурата има ограничения“.

Правилно зареждане на пералната машина

След като проверите знаците за пране и грижа, можете да започнете със зареждането на пералната машина. Не забравяйте, че барабанът не трябва да е твърде пълен, тъй като прекалено голямото количество заредено пране може да натовари механично пералнята твърде силно. Също така съществува опасност от неправилно разтваряне на перилния препарат. За всички фини видове текстил, като вълна и коприна, барабанът трябва да пълен само до една четвърт.

Нашият съвет
Преди пране:

  • закопчейте всички кукички и копчета
  • изпразнете джобовете
  • завъртете дрехите наляво
  • разделяйте тъмните от светлите или съответно белите дрехи за избягване на евентуално оцветяване

Изберете програма за пране и температура

Ако върху етикета на дрехата от вълна е посочен символът за пране на ръка, изберете програмата за ръчно пране на пералнята и задайте температура съгласно препоръките за грижа.

Ако етикетът вече е премахнат и не можете да си спомните точно указанията за пране, също изберете програмата за ръчно пране. С регулатора за температура изберете пране със студена вода за по-голяма сигурност. Ако текстилното изделие е от вълна, подходяща за пералня, перете го в пералня с програма за вълна или фино пране при температура до 30 °C.

Нашият съвет
Ако искате да перете особено деликатни тъкани, като кашмир, винаги използвайте програмата за ръчно пране и избирайте студена вода.