Skip to Content

Невероятно повторно използване: Боклукът на една жена

Представете си сцената. Модел стъпва по модния подиум с празни бутилки за пране и кутии от яйца, висящи от раменете й. Тя е с пола, която преди е била завеса за душ, и сандали, направени от разрязани велосипедни гуми. Дали е направила една обиколка през контейнер за боклук? Не, тя просто отразява страстта на дизайнера към отпадъците и дрехите, изработени от рециклирани материали.

Но преработването на боклуци и отпадъци и превръщането им в бижута, дрехи и аксесоари, вече не е толкова привлекателна новост. Днес идеята се възприема от големите марки и върви в най-интригуващите посоки към подобряване на устойчивостта. Нека изследваме прехода на боклука от експерименталните опити към сърцето на масовия поток. 

A cat walk model wears a dress made from recycled material

"Trashion мода": история за произхода на движението

A sustainability designer holding a fishing net which will be used to make into swimwear

Изразът "trashion мода" се появява за пръв път в началото на хилядолетието. Движението било мащабно в Ню Йорк в края на 2004 г., с подземни партита в източната част на Манхатън, където екзотични тъкани от боклукска мода царували на дансинга.

По-късно концепцията намира по-голяма аудитория, когато е представена в американското риалити телевизионно шоу Project Runway през 2008 г. Участниците биват изправени пред предизвикателството да използват рециклирани материали за тяхната мода, но интересното било, че е трябвало да използват автомобилни части. Резултатите са зашеметяващи - палта и рокли, направени изцяло от колани, винил за седалки, гумени постелки за пода и други части на автомобила - но не и нещо, което небрежно бихте могли да хвърлите в пералнята. Това е повторното използване с различно предназначение "upcycling".

От старо направете ново: облекло и trashion мода 2.0

Връзката между боклука и автомобилните части продължава да се развива по изненадващи начини. Дизайнерите вече не трябва да се ровят в сметищата, за да намерят ръждясали части и да ги преработят в пола. Сега те имат възможността да работят с рециклирани платове, предназначени за тапицерията в автомобилите, представяйки ги като модни артикули.

Един пример е партньорството през 2015 и 2016 г. между Ford Motor Company и Redress - модна благотворителна организация, фокусирана върху устойчивостта - във форума: Ford Design Challenge. В продължение на две години те канят десет нововъзникващи дизайнери от цял ​​свят, за да превърнат устойчивите платове за кола в модни облекла за Хонконгската седмица на модата.

Тъканта е обновена от комбинация от рециклирани пластмасови бутилки и текстилни отпадъци. И докато първоначално дизайнерите били предпазливи по отношение на материала, който е твърде твърд или тежък за работа, вместо това те откриват универсален материал, способен да разкрие дълбочината на цвета и текстурата. Един печеливш дизайн бива вдъхновен от местната архитектура, с асиметрични рокли в сиви и медни тонове, които наподобяват подлеза на живописния връх Виктория в Хонконг.

От риболовни мрежи в бански

Днес модата от отпадъци е масова като захабените или изоставени материали рутинно получават нов живот или се преработват в облекло. Това не е шокова тактика или маркетингов трик; това са марки, които осигуряват на клиентите си това, което искат - интелигентна устойчивост.

Все повече линии за дрехи включват рециклирани компоненти, като бански костюми, изработени от риболовни мрежи на Volcom, или дънково облекло, изтъкано от океански пластмасови отпадъци от G-Star RAW. Висшата мода от боклук се разпростира и в аксесоарите, с чанти, портфейли и колани, изработени от рециклирана гума, предпазни колани и винил. Freitag е пазарен лидер на този фронт.

И нищо от горе посоченото не е стъпка надолу от стандартното -  бикини, дънково яке или чанта. Напротив, това са материали от висок клас, създадени чрез устойчив дизайн, които са толкова удобни на плажа или в градската джунгла, колкото и на модния подиум.

Възможно е да сътворите цяла една екипировка, отгоре до долу, от дискретно рециклирани боклуци. И не само бихте подобрили устойчивото си поведение - бихте изглеждали абсолютно страхотно, скъпи дами.

Image credits
Header image: Getty Images
Image of model wearing black on runway: Getty Images
Image of woman holding fishing net: Getty Images

 

Perwoll подкрепя, когато хората проявяват креативност към отпадъците. Ние също сме на път към устойчиво поведение. Ако се интересувате, можете да научите повече тук.

Прочети още

  • #Reconnect

    Ден в живота на … вашите дънки

    От посева до магазина, дънките ви разказват своята епична история за жизнения си цикъл

  • Опаковка

    Ключът е в устойчивостта

    Ние полагаме специални усилия, за да гарантираме, че опаковките ни са функционални и рециклируеми.

  • #Reconnect

    Панталоните & Градът

    Приключенията на дрехите, които се опитват да успеят в света на бързата мода