Skip to Content

Панталоните & Градът: дамските стилове се решават от бързата мода

Някога секси чифт червени велурени панталони бяха измъкнати от багажника в най-ексклузивния бутик в Краков. Новият им собственик, София, беше уважаван 32-годишен маркетинг директор с високо платена работа и летящи успехи. Привличането беше мигновено. През следващите две седмици те бяха неразделни. София заведе червените велурени панталони на всяко шикозно ново откритие в града. След това, един ден, спря да ги носи.

A graphic of four fast fashion women’s outfits exploring the topic of slow fashion

Трендът бърза мода

Two fast fashion women’s outfit protagonists sit at a table over coffee

„Изхвърли ме ... в чанта, заедно с мини пола с тигров принт, на която никога не беше сваляла етикетите“, каза един мой приятел, червеният велурен панталон, докато пиехме кафе, „очевидно не съм "искрa радост”1. От този съдбовен ден бяха изминали пет години - и тя не беше сама. В град с милион модни възможности хвърлянето в кошчето беше все по-популярно2.

Като подпухнала розова пола, също напредваща с години, разбрах нейното възмущение. „София очевидно е много ангажирана - казах в защита."

„Тя не се страхуваше от ангажименти“, контрираха червените велурени панталони, разтърсвайки подгъв, „Ангажиментът вече не е в тенденция. Бързата мода е. "

По-късно същата вечер, в уюта на собствения ми гардероб, думите ѝ ме преследваха. Не можех да не се чудя, вярно ли беше? Във време на повече, по-добро, по-бързо, идеята за лоялност изчезна ли от модата?

Подходящ за бавна мода!

„Така е“, поясни моят добър приятел, малката черна рокля, „ако искате ангажираност, трябва да останете актуални - класическа палитра, спретнати шевове и от време на време трябва да гледате по друг начин, когато вашата жена опитва други тоалети . " Тя и собственикът ѝ Маргит бяха щастливо обвързани през последните 17 години. Тя придружава Маргит на официални работни събития и Маргит ѝ купува Perwoll Renew Advanced. „Ето защо настоявам за добрa грижи за прането“, каза тя, премествайки каишка през окачения простор на двора, „Това е пример от бавната мода“.

„Трябва да сте умни - съгласи се нашият прагматичен приятел, сивият костюм, - всяка година3 се консумират 80 милиарда нови дрехи. Искате ли да бъдете част от статистиката? Ако не, трябва да поемете контрола.” По-късно тя ще изброи всички неща, които е пробвала в опит да остане актуална: брошки, колани, лепенки и „инцидентът“ - когато собственикът ѝ е натъпкал дебели подложки в областта на рамото ѝ по повод парти на 80-те. „Понякога трябва да станеш ексцентричен, за да поддържаш нещата интересни“, сви рамене тя.

The four fast fashion women’s outfit protagonists hang on a washing line

На път за вкъщи погледнах бутилка черна багрило. Това ли беше отговорът за забавяне на бързата мода? Беше ли време всички женски тоалети да се съобразят или да се озоват на сметището?

Промяната

„Абсолютно не“, възкликна моят приятел от червен велур, когато повдигнах темата през следващата седмица в бара, „Защо изобщо да живееш, ако просто ще бъдеш като всички останали? Ето защо реших да престана да бъда панталон." Тя направи пауза за драматичен ефект.

Всичко се е случило няколко дни по-рано, каза тя, след като поредният кратковремен изстрел я приземил в магазин за втора ръка. Първоначално тя била обезсърчена, но така се е случило, че най-готината бавна модна дизайнерка в Краков, Аня, минала покрай нея. „Тя ме вдигна, разкъса ме на парчета и ме заши отново. Никога не съм се чувствала по-жива - сияе тя, - и погледнете ме сега - аз съм чанта!

A fast fashion item experiences a slow fashion transformation from trousers to a bag

Епилог

Същата вечер изпитах чувство за надежда. Разбира се, много хора биха продължили да се отнасят с женските тоалети като стоки за еднократна употреба - нещо, което да се носи и изхвърли. Но ще има и такива, които виждат красотата в несъвършенството. Това е светът, в който избрах да бъда част - този, който блестеше с брошки, който беше изпълнен с вати за рамене и приемаше модата съзнателно. По думите на великия Ив Сен Лоран, „Модата избледнява, стилът е вечен“ .

Прочети още

  • #Relearn

    Въпросник: Запазете или хвърлете?

    Да изхвърлиш или не, това е въпросът. Готови ли сте за отговора?

  • #Reconnect

    Винтидж модна еволюция

    Три стоки, които са се преоткривали повече пъти и от Мадона

  • Perwoll Wool & Delicates