Пуловери за пингвини: най-сладкият проект

„Чували ли сте някога историята за топлите трикотажни изделия, спасили очарователни малки пингвини? Не, това не е някаква луда фантазия на модния блогър, това наистина се е случило; преработените дрехи са изиграли огромна роля за спасяването на живота на пингвини, засегнати от нефтени разливи.

За съжаление, малък като пощенска марка ралзив, е повече от достатъчен, за да убие член на малкия вид пингвини. Как? Тъй като маслото кара перата им да се повдигат, а така на пингвина му става много студено, става тежък и по-малко способен да ловува храна. Оставени без лечение, те в крайна сметка умират от лошите условия и глад.

Решението: рециклирани вълнени пуловери за пингвини. Когато намазан с масло от нефт пингвин бъде приет в Клиниката за диви животни в природните паркове на Филип Айлънд в Австралия, например, на помощ пристига вълнест пуловер, за да попречи на малкото птиче да погълне масло докато се чисти и да помогне на персонала да го изкъпят добре. "

Последното голямо разливане на петрол е станало близо до остров Филип през 2001 г., където бяха засегнати 438 малки пингвина1. За щастие, благодарение на галантните усилия на рециклирани изплетени вълнени пуловери за пингвини, 96% от тях биват спасени, реабилитирани и пуснати обратно в дивата природа.

A penguin wearing an upcycled woolly jumper protecting it from the impacts of an oil spill

Те продължават своята добра устойчива работа

Щастлив завършек на историята е скандалният успех на програмата. Фондация "Пингвин" е залята с десетки хиляди вълнени пуловери за пингвини, толкова много, че те са помолили поддръжниците да спрат да ги изпращат.

Но фондацията продължава да подкрепя опазването на пингвини. Те събират средства чрез продажбата на малки пингвински пуловери (които са с грешен размер, форма, вид вълна) за изследвания на малки пингвини, опазване и клиника за диви животни. Също така разпространяват някои от своите рециклирани пуловери до други спасителни центрове за диви животни, където възниква необходимост.

И накрая, но не на последно място, малките пуловери за пингвини сега изпълват дните си като образователен инструмент за обучение на учениците и обществеността за устойчивостта и разрушителните ефекти, които замърсяването на морските и крайбрежните води имат върху дивата природа и околната среда. Ако мислите за даряване на вълнени пуловери на малки пингвини или на вашата местна благотворителна организация, ето няколко стъпки как най-добре да изперете всички вълнени неща.

Трикове за пране на вълна в пералнята

Независимо от размера, вълнените пуловери трябва да се перат правилно. Ето как:

  1. Прочетете етикета: Независимо дали ще поставите вълнените дрехи в пералня или ще ги изперете на ръка, трябва да проверите етикета за грижа. Така ще разберете по-добрият начин на действие.
  2. Използвайте мрежеста торба: Ако вече имате една от тях за машинно пране на деликатни тъкани, тогава си струва да я използвате и за вълнени такива. Въпреки че мрежестата торба не е строго необходима, тя предпазва дрехите от прилепване върху други неща в барабана и потенциални повреди.
  3. Използвайте програмата за вълна: Повечето перални имат специална настройка за пране на вълнени дрехи. Ако вашата няма, настройте машината на най-студената настройка, за да предотвратите свиване. Алтернативно, вашата машина може да има и настройка за ръчно пране, която е достатъчно щадяща, за да се използва за вълна.
  4. Добавете препарат за пране Perwoll Wool and Delicates Fibrecare Advanced: Препаратът за пране е специално разработен за вълнени и деликатни тъкани. Използвайте капачката и се ръководете от инструкциите, за да измерите правилното количество.
  5. Изсушете на въздух: След изпиране на вълната, закачете дрехата да изсъхне на въздух. Не използвайте сушилня: това може да доведе до свиване. Ако в изделието от вълна има излишна влага, навийте го в чиста кърпа и го изстискайте добре. След това внимателно го проснете, за да изсъхне.

Image credits
Header image: Shutterstock
Image of penguin in pink pullover: Getty Images

Източници:
Плетива за Природата

 

Пингвините са страхотни, нали? Знаете ли какво още е доста добро? Петте начина, по които Perwoll допринася за устойчивостта. Прочетете повече тук

Прочети още

  • Perwoll и устойчивото развитие

  • #Relearn

    Дрехи без граници

    Три проекта за бавна мода, за които трябва да знаете

  • Вашият принос

    Станете част от инициативата

    Близо 80% от използваните енергия и въглероден отпечатък на перилните препарати са следствие от фазата на употреба, т.е. действителният процес на изпиране у дома.