Как да бъдем устойчиви - вашият пътеводител към бавна мода

Някога чудили ли сте се какво е бавното модно движение? Тук ще разберете как е започнало, кой участва и какво всъщност означава фразата.

Какво е бавна мода?

Бавната мода е да проектираме, произвеждаме и консумираме облекла по по-съзнателен, устойчив начин. Точно както модната индустрия вече не може да игнорира своята социална отговорност, така и ние, потребителите, трябва да възприемем по-съзнателен подход към това как купуваме, използваме и изхвърляме дрехите си. Отминаха дните, когато можехме да пазаруваме в името на пазаруването, да пълним гардеробите си с евтини и весели дрехи и да ги изхвърляме, след като ги поносим няколко пъти: вече знаем твърде много за начина, по който се произвеждат и огромното въздействие, което индустрията има върху околната среда.

Eine Slow Fashion Näherin bei der Herstellung nachhaltiger Kleidung

Бавната мода - отговор на бързата мода

Бавната мода е отговор на бързия подход, който се възприема от модната индустрия от години. Там, където етикетите за бърза мода са отговорни за експлоатацията на евтина работна ръка по целия свят и използването на производствени методи, които увреждат екосистемата1, бавната мода се ангажира с внимателен, устойчив подход към околната среда, която гледа в бъдещето. Както Кейт Флетчър, консултант и автор на еко текстила, пише през 2007 г., „Бързата мода всъщност не е скорост, а алчност: да продаваш повече, за да печелиш повече пари.“ Дрехите от бързата мода често се разпадат след няколко изпирания, така че трябва да продължим да купуваме; бавната мода се състои в това да купуваме по-малко дрехи с по-високо качество, да ги третираме добре и да ги съхраняваме за по-дълго.

Кой участва?

Die Innenseite eines Slow Fashion Baumwollpullovers

Модната индустрия отговаря на нарастващото осъзнаване сред потребителите2. Не само етичните модни етикети възприемат устойчив подход към изработването на дрехи, но и водещи световни марки бавно, но сигурно правят промяната към устойчивост. Мнозина се адаптират към желанието и нуждата от бавна мода, като използват местни природни материали, ресурси и труд, и увеличават усилията си за намаляване на отпадъците2. От решаващо значение сега е фокус върху качеството и устойчивостта, а не върху привличането на потребителите с най-ниските цени.

Как мога да допринеса за бавната мода?

Няма по-удачно време от сега да започнем забавяне в потребителската ни консумация - така че защо да не започнете точно сега? Ето списък с прости неща, които можете да направите, за да допринесете положително за бавната мода:

  • Огледайте внимателно всеки елемент от облеклото, което притежавате. Не забравяйте, притежанията трябва да бъдат или полезни, или красиви, или със сантиментална стойност!
  • Сортирайте дрехите си - такива, които цените; такива, които носите понякога; и такива, които никога не носите. Запазете тези, които най-много харесвате и раздайте останалите. Сега ... наистина ли ви трябват още дрехи? Бъдете честни. Ако е така, пазарувайте качествени дрехи от естествени материали - те няма да променят формата при пране и имат по-дълъг живот.
  • Проверете етикета, за да видите къде е направена дрехата - пътувала ли е хиляди километри, за да се приземи в гардероба ви?
  • Ограничете броя на подобни артикули, които имате: от колко сиви тениски наистина се нуждае човек?
  • Третирайте петната внимателно.
  • Използвайте правилния висококачествен препарат за пране: това е ключът към дълголетието на дрехите.
  • Преди всичко обичайте, обичайте, обичайте нещата си, носете ги с радост - и когато не почувствате повече искрата, ги подарете на някой, който ще го направи.

Image credits
Header image: Stocksy
Image of woman sewing in studio: Getty Images
Image of clothing material tag: Gettty Images

Източници:
Истинската цена на бързата мода
Анализ на бързата модна индустрия

Извършването на промяна не винаги е лесно. Ние знаем това. С Perwoll сме поели ангажимент към устойчивост. Можете да прочетете за това тук

Прочети още

  • #Relearn

    Въпросник: Запазете или хвърлете?

    Да изхвърлиш или не, това е въпросът. Готови ли сте за отговора?

  • #Relearn

    Дрехи без граници

    Три проекта за бавна мода, за които трябва да знаете

  • #Relearn

    Бавна мода срещу справедлива търговия

    Обяснение на съзнателни избори и термини