Skip to Content

Въоръжете се: как да си купуваме винтидж облекло

Много малко преживявания са толкова удовлетворяващи, колкото намирането на страхотна винтидж дреха. Но не винаги е лесно. Понякога, след безброй часове, прекарани в неуспешно претърсване на стелажите от кадифе, брокат и копринени дамски дрехи, може да започнете да се чудите дали не търсите на грешното място.

Къде да намерим винтидж дрехи

Лесно е да влезете онлайн и да разгледате най-добрите винтидж бутикови уебсайтове, пълни с дизайнерски марки и единствени по рода си модели. Но ако предпочитате тръпката от търсенето, тогава ще искате да опитате късмета си във винтидж магазини или благотворителни пазари, които предлагат дамско облекло. Преди да излезете обаче, един съвет: подгответе си домашното. Разберете коя ера предлага това, което искате; запознайте се със стила, който харесвате. Проверете модните списания, за да видите кой от топ винтидж стиловете в момента са на мода: в края на краищата няма смисъл да инвестираме в рокля и жилетка от мъниста от 1950 г., ако вече модата е преминала към 60-те.

След това изберете къде да търсите. Магазините втора ръка в по-богатите квартали ще предлагат по-скъпи оригинални дрехи. Вероятно ще намерите дрехи, за които иначе бихте могли само да мечтаете, на символична цена. В по-евтините райони на града може да посетите благотворителни магазини и пазари, които също продават винтидж дамско облекло. Ако сте търпеливи, със сигурност ще откриете своя скъпоценен камък.

Two people shopping vintage in a second-hand store

Лесни съвети как сами да си направим корекции

A vintage bodice being laced up – with our vintage shopping tips you can make second-hand treasures work

След като намерите нещо, което ви харесва, разгледайте го внимателно. Малките недостатъци могат да са чаровни, но големите петна или разкъсвания трябва да ви откажат от купуване. Проверете внимателно подгъва, шевовете и цялата дреха за цепки, разкъсвания и дупки. Много от тях могат да бъдат поправени у дома, но ако тъканта е износена или е изтъркана, ще похарчите парите си напразно.

Изгубени копчета и куки или счупени ципове могат да се заменят; разшитите подгъви - да се поправят. Ако шиенето не е вашата силна страна или ако дрехата се нуждае от корекции, защо не я занесете при шивач? В края на краищата плащате ниска цена за висококачествени дамски дрехи, така че може да си струва инвестицията, ако в крайна сметка ще получите нещо, което ще носите и ще му се наслаждавате.

Два последни съвета за пазаруване втора ръка:

  • Не забравяйте, че разпознаваемият силует на епохата, която обичате, е отчасти постигнат чрез носене на бельо, променящо формата. Набавете си и вие такова, ако искате да добиете цялостен външния вид
  • Ако сте влюбени в облеклото, но не сте подготвени да носите корсет, пояс или сутиен тип bullet bra, помислете дали облеклото може да се прекрои от професионалист.

Най-добрият винтидж, без миризми

Как най-добре да се отървете от този траен винтидж аромат на нафталин и мухлясали изби? Свежият въздух и слънцето са най-добрите естествени освежители. Леко напръскайте дрехата с бял оцет, използвайки малка бутилка за пръскане. Киселината в оцета ще изравни pH и ще се пребори с миризмата. Закачете дрехата близо до отворен прозорец, за да ускорите процеса на освежаване. Ако това не помогне, опитайте внимателно измиване на ръка с правилния продукт, като първо тествате на малко участък от дрехата.

Петната по някои винтидж дамски дрехи може да са били там с десетилетия и вероятно да са пропили в плата. Например, петна от дезодорант под мишниците. Препаратите за отстраняване на петна може да не свършат работа върху тези упорити петна, въпреки че някои могат да бъдат замаскирани или скрити от красиви пачове или други украшения.

Петната от плесен обикновено са постоянни. Можете обаче да опитате да напръскате смес от вода и лимонов сок, сода за хляб или оцет върху засегнатата област и да я оставите на чист въздух или слънце. Един лесен начин за премахване на по-леки петна е да нанесете правилния продукт директно върху петното и да го оставите да попие преди изпиране. За леко изцапана или мръсна яка нанесете по-лек почистващ препарат директно върху петното, оставете го няколко минути и след това изплакнете обилно.

Image credits
Header image: Getty Images
Image of two people decorating  a shop-window: Getty Images
Close-up image of vintage bodice: Getty images

 

Винтидж дрехите са красиви и са прекрасна устойчива опция. В Perwoll ни е грижа за устойчивостта. Искате ли да научите повече? Прочетете тук

Прочети още

  • #Renew

    Вашият стил в три стъпки

    Модни съвети, които ще ви помогнат да определите вашия личен стил

  • Perwoll Renew & Blossom

  • #Renew

    ShopNOholic – не купувайте нови дрехи, преобразете старите

    ShopNOholic – не купувайте нови дрехи, преобразете старите