Perwoll Perwoll Perwoll

#Renew

Какво може да направите, за да ползвате нещо многократно

От старо в ново: направи си сам Кинцуги

Когато нещо е счупено ние го асоциираме с негативности - счупените неща са повредени неща, по-малки от нещо цяло, безвъзвратно увредени. Дори и да поправим скъсана дреха ние се опитваме да й върнем предишния  вид, отново да я направим цяла и да я върнем възможно най-близо до перфектния й вид. За да възприемем изцяло начина на живот на бавната мода трябва да променим своя начин на мислене. Трябва да започнем да приемаме разкъсванията, дупките и другите несъвършенства като нормална част от (модния) живот и да се радваме на красотата им като търсим интересни идеи за поправка на дрехите, вместо да ги изтриваме.

Кинцуги своите дрехи – Уаби-Саби твоя живот

Two geishas in Japan to inspire your diy clothes ideas

Защо не възприемете нова перспектива, като научите за японското изкуство на Кинцуги? Древната японска техника за поправка със злато, прилагана в керамиката от 15ти век (или може би дори по-дълго), се основава на философията на Уаби-Саби, която намира красота в счупените неща. В традиционното кинцуги, опитни майстори сглобяват счупена керамика, порцелан и други глинени съдове, използвайки златен лак, за да накарат пукнатината да заблести като красива украса и да я превърне в желана черта, а не в злощастен дефект.

Ако приложите подходът Кинцуги върху гардероба ви, той може да ви помогне да преосмислите дрехите си, които са виждали по-добри дни и да  им дадете малко любов.  Възприемайки несъвършенствата като глави от завладяващата история на вашите дрехи, а не просто като грозни несъвършенства, можете да преразгледате дрехите си и да ги превърнете от стари отново в нови. Например, вместо да поправяте сцепвания и дупки, за да бъдат невидими, привличайте вниманието към тях, като ги пришивате, закърпвате и шиете сами по начин, който не само ви позволява да станете активен участник в история на дрехите, но и ги превръща от нежелани парцали в единствени по рода си.

Направи-си-сам идея: Кинтсуги стъпка по стъпка

Търсите вдъхновение? Нашето лесно Кинцуги вдъхновено видео и насоките стъпка-по-стъпка показват как лесно да превърнем старите дрехи в нови.

Video of a diy clothes idea: Kintsugi technique to make your jeans from old to new

Кинцуги за твоите дънки - урок направи-си-сам

Какво е нужно:

 • скъсани дънки (нашите се скъсаха на бодлива телена ограда по време на поход)
 • шарено парче плат (ние използвахме стара кърпа)
 • ножици
 • безопасни игли
 • пинсети
 • игла и конец

 

Какво да направим?

 1. Изберете част от плата, която пасва на скъсаното място
 2. Уголемете разкъсаното място ако е необходимо, за да обгради добре желания принт
 3. Изтъркайте ръба, който ще обгражда добавеното парче плат
 4. Закрепете шарения плат за вътрешността на дънките, за да се падне под скъсаното
 5. Зашийте
 6. Радвайте се на красотата на несъвършенството!

Зашийте си сами: Кинцуги всичко във вашия гардероб

Contribute to slow fashion with these Kitsugi styled jeans that you can sew yourself

Помнете, че Кинцуги е много повече от идея за направи-си-сам. Това е начин на мислене, базиран на философията Уаби-Саби. Вашите нови дънки са красиви благодарение на, а не въпреки, техните недостатъци. Когато сами закърпваме разскъсаното място привличаме вниманието към историята на нашата дреха вместо да се опитваме да скрием какво се е случило.

Страхотен начин да направим старите дрехи отново нови е да им вдъхнем нов живот, така че да могат да останат в нашия гардероб за по-дълго. Още повече, цветната нишка, прикриваща скъсаното място винаги ще ви напомня за историята, която сте споделили.

Какво ви е необходимо:

 • скъсана дреха (наяден от молци суичър, жилетка с изтъркани ръкави или др.)
 • пъстри парчета останал плат, дантела, лепенки за пришиване или прилепяне с ютия, пайети, камъни или всякакви други украшения, които пасват на дупката или разкъсаното място
 • ножици
 • безопасни игли
 • игла и конец, лепило за плат или ютия.

 

Какво да направите:

 1. Изберете цветове, мотиви и форми, които да се отличават
 2. Изберете украшение, което да пасва на повреденето място или конец в искрящ цвят
 3. Залепете, зашийте или изгладете вашите украшения и / или зашийте по интересен начин дупката с цветни конци.

Носете го с гордост!

Image credits
Header image: Getty Images
Image of two japanese women walking in traditional dress: Shutterstock
Image of jeans with embellishments around  holes: Shutterstock