Skip to Content

Blackyoto - най-черното от етичното модно черно

Черното е най-тъмният цвят, черното се връща, обикновено и просто  е, но същевременно е и новото черно. Черното е красиво. Това е цветът на траура, символ на вечната елегантност, както и неофициалната глобална модна униформа. Blackyoto, справедлива модна компания, базирана в Мюнхен, Германия, си поставя за задача да отдаде почит на цвета, който е липсата на всички цветове.

Черно багрило, което е по-добро за околната среда и дрехите

Всяка една дреха на Blackyoto е черна, но до тук приликите свършват. Рецептата за облеклата на Blackyoto е привидно проста, но изящните съставки правят всеки артикул шедьовър. Всичко започва с невероятна копринена рокля, суичър от кашмир, войнишко яке или бродирано кимоно, произхождащи от битпазари и дистрибутори по целия свят. Те се изпращат до една от двете традиционни фабрики за багрила в Киото, които се специализират в растителна техника за боядисване на текстил, която е по-добра за дрехите, околната среда и която дава най-дълбоките и най-тъмните резултати, известни в света на модата.

Stylish black top vintage fashion

Топ винтидж съкровища преобразени, по традиционния начин

Джеръми Макалпин е в модния бизнес от десетилетия, преди откриването на високо-специализирания процес по багрене, по време на пътуване до Япония, е вдъхновен да създаде марката Blackyoto. "Черният цвят и специално традицията в Киото за багрене на коприненото кимоно черно", хваща вниманието му, и "перфектното постигане на най-дълбокото черно. И двамата ни партньори в Киото са на над 100 години и тяхната традиция е толкова важна част, от това, което правят - както и, от това, което ние правим."

Част от магията лежи в процеса на търсене. Макалпин и екипът му започват да откриват точно кои винтидж стоки ще поемат оцветяването добре, чрез проба и грешка. След първоначалните развитие и фаза на проучване, изпращайки дрехи към Киото за да бъдат обагрени и оценявайки резултатите обратно в студиото в Мюнхен, сложността на цвета черно става още по-очевидна.

МакАлпин стига до извода, че "памукът, коприната и вълната обикновено са различни нюанси на черното. Памукът има тенденцията да синее, а коприната леко червенее. Органичната боя работи само при естествени влакна, което също може да доведе до прекрасни резултати. Убедихме партньорите си да боядисваме топ винтидж кимоната от Киото, а златната бродерия няма да се оцвети, така че много фактори ги правят наистина уникални."

Как черната боя става част от етичната мода

Докато точният процес на боядисване на дрехи от Blackyoto е добре пазена тайна, Джеръми Макалпин знае основите правила. Първата стъпка се прави при много висока температура, където тъканта е почти сварена при 95 градуса, за да позволи на багрилото да проникне дълбоко във влакната. Второто, задълбочава полученото черно при по-ниска температура. Чрез намаляване на отражението на светлината, така нареченият Shinkuro го прави още по-тъмен. Този процес „също така прави тъканта мека, което е интересно, защото черното може да бъде доста грубо. Химическото черно е доста гадно като цяло, но традиционният японски метод, който използват нашите партньори в Киото, насища черното, като същевременно омекотява тъканта".

Black ink residue on man’s hands from traditional fair fashion fabric dyeing in Japan

Как да изперете най-черното черно

Blackyoto е образцова етична модна марка по няколко причини, преди всичко благодарение на факта, че придава на любимите дрехи нов живот. Боядисването на ретро артикули в черно помага за маскиране на упорити петна и обезцветяване и може да направи остарелите дрехи да изглеждат изненадващо съвременни. Процесът на органичното черно багрило е по-екологичен от индустриалните химически багрила - да не говорим за първокласния вид и усещане на резултатите. Можете да допринесете за удължаване живота на черните ви дрехи  - носете ги внимателно, изперете ги с Perwoll Renew Advanced Black и винаги ги сушете на въздух далеч от пряка топлина и слънчева светлина. С качествено добре боядисано облекло в гардероба ви винаги ще имате какво да облечете.

Image credits
Header image: Getty Images
Image of woman wearing black on runway: Getty Images
Image of hands covered in black dye: Getty Images

Прочети още

  • Perwoll Renew & Repair - Black & Fiber

  • Perwoll и устойчивото развитие

  • #Relive

    Лицата на бавна мода: Кейт Флетчър

    Представяме жената, която е измислила термина и е кръстила движението