Skip to Content

Бавната мода: какво представлява?

Нашите индивидуални решения да купим по-малко нови дрехи и да полагаме повече грижа за тези, които вече притежаваме, може да звучат като малки капки в океана на бързата мода, но всеки от нас може да допринесе за успеха на бавното модно движение. Време е да намалим нашата неистова консумация на дрехи, за да станем по-отговорни към това какво и как носим като дрехи.

В момента няколко бавни модни движения се налагат в световен мащаб. Ние разглеждаме как те са различни и въпреки това свързани едновременно. Запознайте се с устойчивата мода като разберете най-важните модни термини и философията зад тях.

Какво е устойчива мода?

Устойчивата мода често се използва като синоним на еко или органична мода. Може да бъде, но не е задължително да се ограничава до екологичен текстил и често върви ръка за ръка с етикети като веган мода. Понякога се прави от рециклирани влакна или преработени дрехи, но когато се произвежда от нулата, се създава устойчива мода в съответствие с определени насоки1, ограничавайки използването на пестициди, хербициди и токсични багрила. Само защото дрехата има екомаркировка, не означава, че това е недвусмислено добро за околната среда. Повечето от нас са наясно, че бързата мода е индустрия2, която замърсява, но дори еко модата може да допринесе за влошаване чистотата на нашите океани. С микропластмасата от синтетични влакна, достигаща водните пътища, има вероятност всъщност да се храним със собствените си дрехи. Използвайте торба за пране GUPPYFRIEND, за да направите дрехите си природосъобразни.

Фокус върху реалистичните разходи за устойчива мода: въздействието на модата върху околната среда. То се отнася до проблеми като замърсяване, причинено от производството, примеси от вода от пране, и боклуци, създадени от изхвърлени дрехи.

Какво е етична мода?

Eine Frau hält ein cremefarbenes Stück Fair-Fashion-Stoff

Етичната мода се отнася до това да намерим баланс между това, което искаме, и начина, по който го произвеждаме. Тя обединява желанието за премахване на експлоатацията от производствената верига4. Движението за справедлива търговия подкрепя производителите от слабо развити страни, за да гарантира справедливи заплати и защита на правата на работниците. То също така насърчава системни промени, които дават на работниците повече свобода на действие и методи на производство, които минимизират въздействието върху околната среда, свързвайки го с устойчива мода. Екологично произведените облекла са полезни за нашата планета, но по-конкретно те намаляват въздействието на модата върху околната среда в страните, където се отглежда памук, денимът се боядисва и работниците влизат в контакт с химикали, използвани в текстилното производство.

Истинският фокус на справедливата цена на модата: въздействието на модата върху хората, които я произвеждат. Той се отнася към въпроси като експлоататорски заплати, опасни условия на труд и икономически неравенства между страните производители и консуматори.

Какво е бавната мода?

Бавната мода е всеобхватен термин за всички тези движения. Тя изисква устойчивост в рамките на модната индустрия, но също така е нещо, от което всички можем да бъдем част.

Бавната мода има за цел да повиши социалната осведоменост сред всички по модната верига, от дизайнерите до потребителите, за да се постигне информираност относно истинската цена на текстилната индустрия5, работниците, общностите и околната среда.

Тези от нас, които участват в консумацията на дрехи, също могат да направят огромна разлика. Вместо да купувате масово произвеждани дрехи, защо не дадете на винтидж дрехите си втори живот? Фокусирайте се повече върху качеството, отколкото върху количеството: по-качествените дрехи издържат по-дълго, затова купувайте само дрехи, които обичате (и от които имате нужда!). И накрая, отнасяйте се с дрехите си любезно и те ще ви се отблагодарят с по-дългия си живот.

Eine Frau wird Teil der Fair-Fashion-Bewegung, indem sie näht

"Около 8 милиона метрични тона пластмаса попадат в нашите океани всяка година, което е еквивалент на 15 найлонови торби, пълни с пластмаса, за всеки метър брегова линия в света.“ - Бернард Меркс, съосновател на Океаните без отпадъци

5 съвета за запазване на дрехите за по-дълго (и намаляване на замърсяването с микропластмаси)

  1. Изпирането на ниска температура е по-малко вероятно да освободи пластмасови влакна.
  2. Продуктите на Perwoll са по-щадящи към дрехите.
  3. Напълнете пералната машина и използвайте по-ниски скорости на центрофугиране.
  4. Изсушете на въздух, а не в сушилня.
  5. Изпирайте меките вълнени материи от обратната страна или в специална торбичка за пране.

Колко устойчиви са вашите модни решения?

Image credits
Header image: Getty Images
Image of clothes rack with 100% Organic tag: Fotolia
Image of woman holding elegent piece of fabric: Stocksy
Image of woman pinning fabric: Stocksy

Източници
Устойчиви облекла: Практическо ръководство за запазване на качеството и издръжливостта на дрехите
Новата икономика на текстила: Редизайн на бъдещето
Повече от всякога, дрехите ни се правят от пластмаса
4 Справедлива мода: Устойчив речник
Истинската цена на модата

Прочети още

  • #Relearn

    Важни събития в бавната мода

    Изумителната история на бавното модно движение

  • #Relearn

    Бавна мода срещу справедлива търговия

    Обяснение на съзнателни избори и термини

  • #Relive

    5 минути с: Даниела Салазар

    Устойчивият моден дизайнер говори за всично бавно и осъзнато