Дънки от бързата мода: Великият пътешественик

На пръв поглед колекцията ви от дънки може да изглежда като подобна на тази на Лиз Тейлър или A320, но това е много далеч от истината. И тримата са известни със склонността си към пътуванията и продължителните експедиции. Любопитно е да разберете колко точно свят са видели вашите дънки? Продължете да четете, за да разберете.

Предговор: разстояние и бърза мода - сложно е

По своята същност бързата мода е малко маниакална. В стремежа си да предостави най-актуалния външен вид, за най-кратък период от време и на най-ниски цени, тя завинаги се надпреварва да спазва безкраен ред от срокове. A страничният продукт от всички бързания е, че малки детайли - като произходът на материалите - могат да бъдат пропуснати. Всъщност, често до момента, в който памучните бали, използвани в производството на дънки, пристигнат в мелницата, може да е трудно да се установи откъде идват. Това е така, защото памукът от няколко ферми, често от множество държави, се смесва, преди да се стигне до първия етап от процеса на производство на дънки.

Всички останали елементи, които допринасят за начина, по който се правят дънките, допълнително усложняват нещата. Материали като еластан, синтетични багрила, нитове, копчета и ципове се събират от всички краища на земното кълбо, за да внесат повече географска неяснота в сместа. В резултат на славния ден, когато дебютират в големия си универсален магазин, средният чифт дънки за бърза мода едва ли знае откъде е тръгнал, камо ли докъде е стигнал.

Статистика за дънки от бързата мода на помощ

Поради сложността на производствения процес, изминатото разстояние е трудно да се определи. Многобройни етапи обаче изобразяват това колко път измминават чифт дънки, част от бързата мода, през жизнения си цикъл.

Основи на производството на дънки

Нека започнем с 14 000 километра1. Това е колко далеч пътува средно чифт дънки от бързата мода, ако проследите една кутия памук от фермата, през процеса на производство на дънки, до универсалния магазин. И макар че това е грубият еквивалент на разстоянието, което средностатистическият европеец изминава годишно, далеч не е цялата картина.

Малко повече за производствения процес на дънки

Ако изчислението включва памук от всички ферми, участващи в производството на дънки, цифрата почти се удвоява. Включете синтетично багрило индиго, което пътува от Германия2. Всякакъв вид деним, включително и добрия ви приятел, еластичните дънки, изискват еластан и допълнителни 18 000 километра, тъй като по-голямата част от него се произвежда в Бразилия.

Детайли относно бързата мода

Медни копчета, нитове, ципове, памучен конец и допълнителен плат за подплата на джоба пристигат отдалеч. Едновременно с това трябва да бъде внесена пемза чак от Турция за модерен зарършек2. В крайна сметка, до създаването на един чифт дънки могат да участват до 15 държави и с всяко добавяне, скалата се увеличава3. Въпреки че е трудно да се определи точно, тя определено удря над 60 000 километра - изминатото разстояние от един от най-натоварените самолети в Европа за седмица на постоянни полети4.

Много ръце участват в изработването на един чифт дънки

Освен че обикаля по света с различни видове транспорт, вашият деним също се ръкува повече от дипломат на глобален конгрес. Тъй като производството на дънки все още зависи до голяма степен от ръчния труд, вашите дънки за бърза мода са в контакт с много хора през целия си живот. От фермери до шофьори, работници във фабрики и мелници до товарен персонал и мениджмънт; дори и по най-прости сметки, повече от 2000 ръце докосват един чифт дънки - и 1,2 милиарда чифта дънки се продават по света всяка година5. Това са някои солидни факти за преосмисляне.

Дънки за размисъл

След всичко, което преживяват, повечето дънки от бързата мода не оцеляват повече от две години в гардероба. Всъщност за времето, което ви отнема да прочетете тази статия, повече от 300 000 килограма текстил са изхвърлени в кошчето в цяла Европа. Ето защо устойчивата мода е важна и защо трябва да #RethinkFashion.

Image credits
Header image: Stocksy
Close-up image of back pocket of jeans with pencils sticking out: Stocksy
Close-up image of jeans being sewed: Getty Images

Източници:
1 Данните са получени от комбинация от източници, включително:
Веригата за доставки на дънки: оценка на транспорта и консумацията на енергия
(Michael Browne, Julian Allen, Transport Studies Group, University of Westminster, London, UK)
Energy Consumption in the UK Jeans Supply Chain (Transport Studies Group, University of Westminster)
География на модата: Консумация, място и стойност
(Louise Crewe)
It can take up to 15 countries to make one pair of jeans
58,000 miles and 46 flights: a week in the extraordinary life of a modern aircraft
5. Denim Jeans Industry Market Analysis
6. The fashion industry’s issues at a glance

Прочети още

  • #Renew

    Как да си направим Кинцуги дънки

    Как да поправим скъсани дънки, използвайки стара японска философия

  • #Relearn

    Бавна мода срещу справедлива търговия

    Обяснение на съзнателни избори и термини

  • #Renew

    “Направи си сам“ Кинцуги за изцапана рокля

    Как да поправим изцапана рокля, прилагайки тази древна японска философия