#Relearn Разберете бавната мода

Дрехи без граници: 3 ключови проекта за бавна мода

Природолюбителите и екологичните дизайнери ни вдъхновяват с проекти за тяхната страст, благоприятна за планетата - бавна мода. Това, което се предлага на рафтовете на магазините за дрехи, виртуални или физически, ни принуждава да решаваме какво да присъства в гардероба ни. Ние въздействаме върху околната среда с нашия избор - от какво е направен всеки елемент и как влияе върху благосъстоянието на водата, въздуха и земята. Ако бързото модно производство на дрехи натисне спирачките, всеки може да се възползва.

Модната индустрия започва да тъче по бавни, етични, устойчиви практики в бизнеса по създаване на нови облекла. Като потребители можем да прегърнем тази идея и винаги да избираме дрехите си със съвест - така че това не е просто отминаваща тенденция. Бавната мода може да бъде бродирана със замисъл в тъканта на целия ни живот - разглеждаме три дейности, посветени на промяната.

Награди за преосмисляне на бързата мода

Няма нищо друго като стимулите и наградите, които ни мотивират да подобрим навиците си. Има много проекти с награди, посветени на признаването на дизайнери и компании, които поставят етичната мода на преден план в своите нови идеи.

  • Наградите Green Carpet Fashion Awards вече под светлините на прожекторите на устойчивите иновации, като световноизвестни модели и холивудски звезди, връчват награди, помагайки да се повиши осведомеността за важността на дрехите, направени с грижа.
  •  Наградите за устойчива мода признават най-устойчивите идеи от дизайнери и марки, които се класират чрез тяхното отговорно отношение и действия за намаляване на отпечатъка. Паричната им награда е разделена на две: половината за победителя и половината за НПО, посветена на опазване на околната среда.
  • Завършила Мода в Мелбърн, Тес Уитфорт, която спечели миналогодишната награда за дизайн на Redress, казва: „Нашата отговорност е да ограничим негативното въздействие на модната индустрия върху околната среда ... независимо дали чрез използване на изкуствен интелект за създаване на модели с нулеви отпадъци ... или нов екологичен текстил или процес. ”
A woman at a slow fashion event: The Green Carpet Fashion Awards

Тези посланици на еко модата могат да помогнат в посока тласкане на индустрията към изцяло нова ера, вдъхновявайки колегите дизайнери да се замислят как те произвеждат и обработват
тъканите - и показва на потребителите, че устойчивото облекло е страхотно!

Анализ на екологичното облекло - на местно ниво

Australian slow fashion designer Tess Whitfort took home first prize in 2018

Кейт Флетчър, професор по устойчивост, дизайн и мода, която представи своята TEDx беседа за потребителските избори: модата отвъд консуматорството, миналата година, е запален посланик на отговорния, устойчив избор. Като такъв, Флетчър проучва и „как цялото работи заедно“, за да повлияе на избора на дрехи, които носим. Като член на Центъра за устойчива мода в Лондон, наскоро тя ръководи проект, наречен Модни екологии. Това завладяващо изследване изучава локализма и взаимодействията, взаимоотношенията между облеклото, хората и тяхната местна обстановка.

Усилията и времето, необходими за разглеждане на голямата модна картина чрез местно проучване, без съмнение ще доведат до по-добро разбиране на настоящите модни избори - как можем да работим заедно за по-светлото бъдеще, като избираме етична и бавна мода.

Зашиване на един скъсан свят - бод по под

Потребителите може да забравят времето, когато сме ценяли всяка част от нашето облекло и сме го носили възможно най-дълго. С обич сме прешивали разнищените краища и дупки с бродерия << връзка към видео статията на Kintsugi >>. В днешно време изхвърляме дрехи, дори ако подгъвът се отпусне или някое копче падне. Проектът Visible Medning ни окуражава да удължим живота на дрехите си и да ги заобичаме отново.

Уебсайтът предлага „Mendspiration“ - креативни идеи за това как да се оправи "раненото" облекло - както и публикации в блога разкриващи богатство от вдъхновяващи истории, като същевременно подчертават  ползите от внимателното шиене. Много е важно, че те насърчават другите да се заемат, в социалните медии, публикувайки своите гордо завършени творчески изделия и подновени дрехи.

Ако всички прешивахме и закърпвахме, по-малко дрехи ще се окажат в кошчето - а ние ще разкрием своята индивидуалност, отличавайки се от клонингите на улицата.

Image credits
Header image: Getty Images
Image of Green Carpet Fashion Awards event: Getty Images
Image of Redress Design Award winner: Redress Design Award PR

Бавните модни инициативи ни вдъхновяват и мотивират да взимаме правилните решения. Ако искате да видите как Perwoll допринася за устойчивото развитие, натиснете тук.

Прочети още

  • #Relearn

    Бавна мода срещу справедлива търговия

    Обяснение на съзнателни избори и термини

  • #Reconnect

    Пуловери за пингвини

    Какво трябва да знаете за най-сладкия проект

  • #Relive

    5 минути с: Даниела Салазар

    Устойчивият моден дизайнер говори за всично бавно и осъзнато