Skip to Content

Даниела Салазар говори за устойчивата мода

Дизайнерката на бавна мода Даниела Салазар се застъпва за модерния стил, съчетан с цел и осъзнатост. Нейните цветни и вечни ръчноизработени дрехи се отличават с женственост и устойчивост. Поговорихме си с Даниела за всичко свързано с вдъхновението, дизайна и модата и защо е важно потребителите да се интересуват как са създадени продуктите.

Daniela Salazar’s sustainable fashion collection

Защо бавната мода е важна?

Models wearing Daniela Salazar’s sustainable fashion pieces

Глобализацията ни показа условията на живот и труд на хората, които произвеждат дрехите ни, и щетите, които нанасят на природата ни. Като потребители, трябва да сме наясно с истинската "цена" на дрехите и как те се правят, и да изискваме справедливо производство защото какво избираме да купим, има голямо отражение върху промените, които ще видим в модната индустрия.

Важно е човек да отдели време и да прецени от какви продукти наистина има нужда и кои бизнеси би искал да подпомогне. В същото време трябва да ценим и да се грижим добре за дрехите, които вече притежаваме. Преди всичко трябва да променим начина, по който гледаме на своите дрехи, без това да повлиява негативно за създаването на планини от отпадъци и експлоатацията на човешки труд.

Sustainable fashion designer, Daniela Salazar, reveals her favourite slow fashion items

Какво те вдъхновява?

Вдъхновението ми идва от различни неща: архитектура, изкуство, фотография, скулптури, хубава книга и модата през 50-те и 60-те години, както и черпя идеи от места, на които съм живяла или жени, които съм срещала. Всеки мой дизайн в завършения си вид съчетава минималистичност и женственост. Също така се старая да намеря баланс между това да изразя себе си и да създавам практични дрехи за жени, които да отговарят на техния стил, личност и култура. Обичам да смесвам тези идеи с любовта ми към цветовете, която се дължи на венецуелските ми корени, и така да постигна усещане за спокойствие.

Как създаваш устойчиви модели за колекциите си?

Процесът ми на работа се промени с времето. Преди правех по две колекции на година. Сега правя по-малко колекции като вместо това добавям няколко нови модела или цветови опции всеки сезон и по този начин самият процес стана по-естествен. През годината си запазвам каквото ме е вдъхновило, изследвам какво липсва в колекциите или какво трябва да се подобри и кои цветове могат да се добавят. Що се отнася до времето, което ми е нужно, то това зависи от моделът, който създавам, като най-често ми отнема няколко седмици, за да изработя изцяло нов дизайн.

A sample of beautiful sustainable fashion from Daniela Salazar

От къде си набавяш платовете?

За мен не е важно единствено да намеря плат, който да ми хареса, но също и да намеря компания, която да отговаря на високите екологични и социални стандарти. Работя с местни европейски доставчици, предимно от Германия, но също така и от Румъния, Испания, Нидерландия и Франция. Още от първите колекции някои от най-любимите ми са коноп и памук. Наскоро реших да добавя и "отписани" тъкани -  това са текстилни остатъци след производство. Те предлагат изключителни материи с уникални цветове и текстури, а заедно с това предпазваме платовете от сметищата като им даваме втори шанс.

Знаем, че не би било честно да питаме дали имате любим модел.... Но все пак - имате ли такъв?

Винаги ми е било трудно да избера, тъй като полагам много работа при изработката на  всяка една дреха. Бих могла да кажа, че един от любимите ми модели е топ „Paloma“. Той наистина представя моя личен стил, много е семпъл, но същевременно крие в себе си сложна архитектурна конструкция. Пуловерите „Park“ са идеалния basic, който винаги съм искала да имам в гардероба си. Те са с проста кройка и красиви цветове. Харесва ми също фактът, че са направени от коноп, което ги прави веган опция за плетени дрехи.

Имаш ли съвети за пране на дрехи от бавната мода?

Силно препоръчвам прането на дрехи от устойчивата мода да става със студена вода и без сушене в сушилня. Това е не само е по-добре за околната среда, но и удължава живота на облеклата. Поправката е също важна част от живота на дрехите. Колкото повече си харесваме дрехите и се грижим за тях, толкова по-дълго ще трае тяхното качество. Ето защо започнах да добавям мостра от плата към всяка продадена дреха, за да подтикна новия й притежател да се грижи за нея и да я коригира при нужда.

"Не е достатъчно да търсим качество само при продуктите, които купуваме - трябва и да се подсигурим, че има качество и в живота на хората, които ги произвеждат."

Image credits
All images: Courtesy of Daniela Salazar

Прочети още

  • #Reconnect

    Винтидж модна еволюция

    Три стоки, които са се преоткривали повече пъти и от Мадона

  • Съставки и формули

    Какво е съдържанието?

    Perwoll работи неуморно, за да ви предостави най-добрата формула за грижа, която да запази дрехите ви красиви за по-дълго.

  • Perwoll Renew & Repair - Color & Fiber