ShopNOholic – не купувайте нови дрехи, преобразете старите

Без значение колко удобни и ласкави са вашите доверени дрехи - бляскавата бърза мода ще ви настигне и ще се опита да ви прелъсти да направите импулсивна покупка. Ще ви дадем съвет как да устоите на тези сигнали и да се придържате към преобразяването на дрехите, които вече имате.

Не забравяйте вашите използвани дрехи

Мислете за бързата мода като за безсмислена афера, която ще ви остави неудовлетворени и разкаяни, когато се приберете вкъщи при вашия гадероб, пълен с любимите ви стари дрехи. Защо бихте изневерили на удобната си вълнена жилетка, която баба ви е оплела, качествните дънки, които така добре ви стоят или на памучната лятна рокля, която е обиколила света с вас?

Лесно може да забравим стойността на това, което вече имаме вкъщи, когато сме изправени пред горещата нова мода. Може да се появи под формата на блестяща парти рокля, която ще се опита да ви съблазни със своя модерен силует и лъскава материя. Или може би "флиртувате" с иронична тениска със слоган от поп културата, която ще е забавна за точно една минута?

Опитайте се да визуализирате старите си дрехи и да си представите да замените някоя от тях с нова покупа. Ще откриете, че нито едно увлечение от бързата мода не може - по думите на авторката на бестселъри на Ню йорк Таймс Мари Кондо - да "носи радост" така, както доверената дреха е била до вас в добро и лошо.

A graphic of how to fall (back) in love with your used clothes

Променете старите си съкровища

Изградили сте смислена връзка с дрехите си: общото ви минало е изпълнено със спомени. Те са ви доказали своята ценност и вие знаете точно кои части си подхождат най-добре. Има удобство в това познание, но може би ви доскучава?

A woman pleased with her top vintage purchases
  • Променете модната си рутина като се срещнете с всяка своя дреха от гардероба си. Разходете се из града с всяка дреха, от скучната делова риза до сексапилната малка черна рокля и особено с онези дрехи, които са прекарали дълго време на най-долния рафт.
  • Ако смятате, че дрехите ви могат да бъдат преправени в нов вид, тогава го направете. Веднъж щом старите ви приятели се появят в нова лъскава светлина, ще се влюбите отново в тях.

Устоете на изкушението

Нека си признаем  - понякога отиваме на шопинг само и само за да преследваме онова чувство, което новата покупка ни дава. Знаете, не случайно се казва шопинг терапия! Откажете се от пристрастието си към бързата мода с тези хитри стратегии.

  1. Купувайте си преживявания, а не предмети.
    Вместо да харчите трудно спечелените си пари за гардеробни зомбита, които рядко ще видят денвна светлина, след като им мине модата, инвестирайте в спомени, които ще траят цял живот. Казвайки не на някоя нова рокля, може да се запишете на готварски курс, да отидете на излет в планината или да си купите билети за уникално музикално шоу. Ако редовно устоявате на изкушението може да инвестирате спестените пари за шопинг по време на някоя почивка. Бонус: Всички тези събития, разходки навън и курсове ще ви отнемат от свободното време за шопинг.
  2. Бъдете по-стиснати.
    Освободете се от изкушението, ставайки най-стиснатия човек. Ако никога не носите със себе си кредитна карта или голяма сума пари не само, че няма дасе поддавате на импулса да купувате, но буквално няма да можете да го правите. Никога преди не е било толкова удобно да си без пари.
  3. Най-доброто старо вместо чисто ново
    Не е необходимо да си купуваш нови дрехи за да усетиш тръпката на пазаруването. Дрехи, които са нови за теб, биха свършили същата работа. Даже може повече да оцениш самото търсене. Най-добрите винтидж бутици, бит пазари и благотворителни магазини се обединяват с цел техните скъпоценни артикули да бъдат открити.
A woman enjoying herself while shopping for used clothes in a flea market

Грижи се добре за използваните си дрехи

Разбира се, ако планираш до края на дните си да живееш с дрехите, които вече имаш, то направи така, че да бъдат в най-добрия си вид за възможно най-дълго време.

  • Пери на ръка по-деликатните материи
  • През лятото дръж зимните си дрехи на тъмно и сухо място
  • Поднови тъканите на използваните си дрехи като ги переш с Perwoll.

Image credits
Header image: Stocksy
Image of woman wearing a polka-dot dress: Getty Images
Image of woman shopping in a flea market: Getty Images

Прочети още

  • Perwoll Wool & Delicates

  • #Relearn

    Въпросник: Запазете или хвърлете?

    Да изхвърлиш или не, това е въпросът. Готови ли сте за отговора?

  • #Renew

    Как да си направим Кинцуги дънки

    Как да поправим скъсани дънки, използвайки стара японска философия