Перете правилно: Винтидж слип рокля

Винтидж слип роклите са отново на мода. И как иначе - нима има по-сексапилна и женствена дреха? Тъй като модната индустрия бавно, но неизбежно се ангажира с по-устойчив, социално осъзнат подход към пазаруването, никога не е имало по-подходящ момент да се избягва модерната бърза мода и вместо това да се избере винтидж модата.

След като сте намерили новата си любима винтидж слип рокля може би ще се запитате как ще я изперете. Особено, когато е от фин материал като сатен или кадифе и не можем да намерим етикети със съвети за пране. Ще ви дадем няколко предложения как да перете и най-добре да се грижите за вапите винтидж облекла.

Преди да изперете новите си винтидж находки

Дори и най-добрите винтидж дрехи са...стари. Това означава, че роклята, която сте открили може лесно да се развали и може да има един - два дефекта. Друго предизвикателство е ако липсва етикетът със съвети за пране, който би могъл да ни даде информация за плата. Ако не сте сигурни - действайте внимателно.

Повечето винтидж материали нямат химически защитни покрития, които подобряват външния вид и ефективността на съвременния текстил. В по-стари времена дрехите често са се изработвали от коприна или брокат, багренето не винаги е ставало бързо и декорациите са били по-деликатни.

Първият въпрос, който трябва да зададете е „Това коприна ли е?“ Ако не сте сигурни, направете теста с докосване: разтрийте тъканта с ръце. Истинската коприна е изключително мека и се затопля, когато я търкате. След това издърпайте тъканта през пръстен: изкуствената коприна ще се събере, докато истинската - ще се плъзне. Ако тъканта е с шарка, проверете обратната страна. Истинската коприна ще има шарка, видима от едната страна и контур на шарката на обратната страна. Синтетичната коприна ще има шарка, видима от едната страна и обикновен цвят на обратната страна.

A woman wearing a vintage slip dress – follow our dress washing tips if you have one too

Откажете се от бързата мода и се научете как да се грижите за винтидж облеклата

A basic rule of how to wash a dress without causing damage – hand wash

Кой е най-добрият начин да се грижите за винтидж дреха, която се крие в гардероба от години? Ето три лесни стъпки, които трябва да следвате:

Правилният продукт: Повечето винтидж материали имат нужда единствено от нежно измиване на ръце. Въпреки това за по-сигурно започнете, като нанесете деликатен препарат за пране вътре в шева, за да видите как реагира. Ако набъбне или стане петно, занесете роклята на химическо чистене.

Съвет: Третирайте всички петна преди измиване с подходящия продукт, като Perwoll Wool and Delicates Fibrecare Advanced, в противен случай петното може бързо да проникне в тъканта.

2. Нежно измиване на ръка: Когато се занимавате с особено чувствителни или деликатни дамски дрехи, най-добре е да не използвате пералнята. Вместо това изсипете няколко капки деликатен препарат за пране в леген, напълнете го с хладка вода и бавно накиснете роклята във водата. Изплакнете поне два пъти, преди внимателно да изцедите излишната вода. Внимание: никога не извивайте плата.

3. Изсушете плоско: След като е готово за сушене - и особено ако дрехата е тежка - поставете я на равно, за да предотвратите образуването на гънки.

Как да перем рокля, която не е от деликатна винтидж материя?

Какво да правим, ако роклята, която сме намерили все пак не е от коприна или друга нежна материя? Можете да перате в пералня памук, лен, полиестер, найлон и повечето синтетични материи. Използвайте препарат за деликатно пране и настройте пералнята на цикъл за ръчно пране. Ако обаче рокля е направена от креп, трикотаж  или изкуствена коприна, тя ще трябва да бъде професионално почистена. Деликатната необработена коприна също е най-добре да се остави на професионалист.

"Елегантността е единствената красота, която не избледнява" -  Одри Хепбърн

Image credits
Header image: Getty Images
Image of woman wearing a slip dress over a shirt: Nabile Quenum/Blaublut-Edition.com
Graphic of a handwash  symbol: Shutterstock

Прочети още

  • #Reconnect

    Ден в живота на … вашите дънки

    От посева до магазина, дънките ви разказват своята епична история за жизнения си цикъл

  • #Renew

    Кинцуги разкъсана блуза

    Как да поправим скъсана риза, използвайки древна японска философия

  • #Renew

    Една риза, шест визии: аксесоари

    Как да преобразим бялата риза в шест различни визии