Перилен препарат за спортни дрехи: за правилно изпиране на функционално и спортно облекло

Всеки, който обича да спортува, знае: за спортното облекло е важно материалите да са леки, дишащи и еластични. За спортовете на открито устойчивостта на вода и вятър също е от голямо значение. За да впечатли с функционалността си колкото е възможно по-дълго, висококачественото спортно облекло се нуждае от ефективно почистване, което също така защитава чувствителните нишки. Решението е да се използват специални почистващи препарати за спортни дрехи – например от Perwoll. Те ефективно почистват изпотените спортни дрехи и се грижат за материала.

Какво постигат почистващите препарати за спортно облекло?

Облеклото, специално създадено за спортисти и активни хора, става все по-усъвършенствано. Изкуствените функционални нишки отдавна са заменили чистия памук, когато става въпрос за леки и бързосъхнещи спортни облекла. Например дрехите за бягане или облекло за използване на открито често са изработени частично или изцяло от полиестер, който в комбинация със спандекс позволява много свобода на движение и бързо изсъхва. Специални спортни почистващи препарати като Perwoll Sport Activecare Advanced почистват старателно дрехите, премахват миризмата на пот и ефективно ги предпазват едновременно. С други продукти, като например универсален почистващ препарат, рискувате да компрометирате положителните функции на спортните облекла – включително защитата срещу влага и вятър, свободата на движение и гъвкавост, както и проветривостта.

Пране на спортни дрехи: правилно използване на почистващ препарат

В допълнение към подходящия препарат за спортно или функционално облекло, други аспекти също имат решаващо значение при грижата за материал за спортно облекло. Следвайте следните съвети, за да можете да се наслаждавате на вашето спортно облекло възможно най-дълго:

Честота на пране: изпирайте спортното облекло след всяко носене. Не винаги трябва да се използва програма за пране на пералнята. Ако наскоро сте изпрали добре дрехите, бързото пране на ръка също ще е достатъчно. Внимателно изплакнете дрехите с почистващ препарат, за да се справите с миризмата на пот в спортното облекло. След три до четири измивания на ръка пералнята трябва да се използва отново. За целта използвайте кратка програма за пране при ниска температура и ниска скорост на центрофугиране, за да избегнете повреждане на нишките. Някои съвременни перални машини имат и специални програми за пране на спортни дрехи.

Температура на пране: повечето спортни и функционални облекла не понасят високи температури на пране. Можете обаче да перете повечето дрехи при 30 °C без колебание. Ако се съмнявате, разгледайте пришитите етикети. Те дават информация за всичко, което трябва да се спазва при пране на дрехи. По този начин избягвате риска понякога доста скъпото спортно облекло да стане неизползваемо.

Сушене: не поставяйте спортното си облекло в сушилнята. В повечето случаи температурата в сушилнята е твърде висока за чувствителни мембранни нишки. По-добре е да изсушите спортните си дрехи на въздух, това е по-нежно.

Кой почистващ препарат е най-подходящ за функционално облекло?

За функционално или спортно облекло винаги използвайте течен препарат за спортни дрехи като Perwoll Sport Activecare Advanced. Той изцяло почиства потта и замърсяванията от спортни облекла, като същевременно се грижи за висококачествените нишки. Освен това неутрализира лошите миризми и придава на дрехите ви прекрасна свежест. Той е изрично предназначен за свойствата на спортното и функционалното облекло. Например почистващият препарат защитава мембранното облекло и гарантира, че функционалните текстилни изделия остават устойчиви на вятър и вода възможно най-дълго. В зависимост от вида на текстила можете да се погрижите добре за своя мембранен текстил не само с помощта на специални почистващи препарати. Освен това редовно освежавайте импрегнирането с хидроизолационни средства. И в заключение помнете, че честото носене и пране на дрехи влияят върху защитната функция с течение на времето.

Съвет: точно както за спортния текстил, има и оптимален почистващ препарат за всеки друг вид артикули от облеклото. Опитайте например Perwoll Wolle & Feines за вашите вълнени дрехи или Perwoll Care & Refresh за всички смесени и синтетични текстилни изделия.

Прочети още

  • Perwoll Wool & Delicates

  • Знаци за пране

    Какво означават знаците върху етикетите на дрехите

  • Пране на бельо – ръководство

    Ще ви издадем тайната как дори и финото бельо може да изглежда като ново след множество цикли на пране!