Skip to Content

Пране на бельо – ръководство

Потници от фина коприна, боксерки от органичен памук и бралети от дантела – това, което носим директно върху кожата си, трябва да бъде наистина висококачествено, меко и дишащо. Обикновено обаче тези тъкани са и най-чувствителните, а бельото се пере особено често. Разказваме ви как дори финото бельо все още изглежда като ново след няколко изпирания.

Пране на бельо: разбира се, необходима е и интуиция

Ако искате да перете бельо, трябва да се изправите пред няколко предизвикателства в процеса:

Тъй като бельото има директен контакт с кожата, програмата за пране трябва да премахне старателно не само потта и петната, но и бактериите.

Ежедневно памучно бельо или фино дантелено бельо – асортиментът от бельо е голям и не всеки артикул е в състояние да понесе същото третиране. Следователно не всяко бельо е подходящо за пералнята.

Склонни сме най-често да перем бельото: сменяме всеки ден слипове и боксерки, а сутиени обикновено най-късно след четири до пет носения. Така че от всички дрехи, бельото най-често се оказва в пералнята. За да издържи дълго време, почистването трябва да се извършва възможно най-внимателно въпреки нуждата от цялостно изпиране.

Пране на бельо – материалът е от значение

Правилното третиране във всеки отделен случай зависи до голяма степен от материала. Особено за гащи и сутиени, етикетите с инструкции за пране често стават жертва на удобството или комфорта при носене, така че те просто се изрязват. В тези случаи трябва приблизително да се придържате към следните указания по отношение на температурата и програмата за пране:

Боксери, слипове и потници от памук могат лесно да се перат в пералнята. За цветни дрехи изберете температура от 40 до 60 °C в зависимост от степента на замърсяване и използвайте подходящ препарат за пране със защита за цветовете. Можете също така да перете бяло памучно бельо при кипене, но обикновено са достатъчни 40 до 60 °C.

По-деликатните текстилни изделия от вискоза или дантела не са толкова устойчиви: за тях трябва да настроите програмата за пране на 40 °C за деликатния цикъл на пране и да ги почистите с подходящ мек почистващ препарат. За да се гарантира, че всички бактерии и миризми са надеждно премахнати, на разположение са специални хигиенни изплакващи средства. Те осигуряват антибактериален ефект или неутрализират миризмите. Сушилнята обаче винаги трябва да бъде табу за такова деликатно бельо.

Особено фините тъкани – например бельо от чиста коприна – трябва да се перат на ръка. За тази цел накиснете дрехата за няколко минути в хладка вода и малко (антибактериален) течен перилен препарат. След това изплакнете с чиста, студена вода и оставете да изсъхне на въздух, за предпочитане върху кърпа.

Функционалното и спортно бельо изисква специални грижи, за да може едновременно да стане чисто и да запази своите абсорбиращи потта и балансиращи температурата свойства. При ниски температури и ниска скорост и с помощта на специален спортен перилен препарат, водоотблъскващата мембрана на такова спортно облекло остава като нова.

Омекотител не трябва да се използва, ако в пералнята има спортни облекла. Ако пък перете нормално бельо, омекотителят го прави още по-удобно за носене особено ако съдържа памук.

Пране на бельо – това са особеностите, които трябва да спазвате

Сутиените обикновено могат да се перат и в пералня – 30 до 40 °C е напълно подходящо. Не трябва обаче да слагате сутиени в барабана без защита: за сутиени с банели, специална мрежа за пране предотвратява разхлабването на телените закачалки и повреждане на пералнята или други дрехи от прането. Преди цикъла на пране винаги трябва да затваряте куките. Бельото с печат или бродираното бельо също могат да се поставят в мрежа за пране и също така трябва да се обърнат наопаки – това предпазва красивите декорации от износване.

Прочети още

  • Perwoll Wool & Delicates

  • Знаци за пране

    Какво означават знаците върху етикетите на дрехите

  • Изпиране на вискоза – как да поддържате любимата си дреха във форма

    Какво представлява вискозата? Всички ние имаме поне една дреха от вискоза, но какво е всъщност вискозата?