Млада жена се разхожда през зимата, облечена в пухено яке

Изпиране и изсушаване на спални чували и пухени якета

Тъй като са приятно топли и леки, те ни помагат да се справим със зимния сезон: пухените якета със семплия им комфорт са сред най-популярните зимни дрехи. Обемистите спални чували с пух също са много ценни за феновете на къмпингуването на открито при температури от нула градуса. Но как да постъпите, ако любимите ви зимни артикули се нуждаят от цялостно изпиране? Нашето ръководство с отделни стъпки ще ви покаже как да перете правилно пухени якета и спални чували с пух.

Самостоятелно изпиране на пухени якета – възможно ли е?

Лекият и въздушен пълнеж прави пухените якета постоянен фаворит в модата за зимния сезон. Дълго време те се смятаха за наистина чувствителни по отношение на грижите, но с малко усет, висококачествен мек почистващ препарат, като например Perwoll Wolle & Feines Faser Pflege, и правилната техника ватирани якета могат да се перат и да се изсушават у дома без никакви проблеми. Освен пералня, сушилник за дрехи и сушилня, всичко, от което се нуждаете, е малко търпение. За да се предотврати повреждането на финия пух и перата в тяхната структура или слепването, се препоръчва да се разрошват пухените якета и спалните чували на редовни интервали след изпиране. В следващия раздел ще разкрием най-добрия начин как да се направи това.

Как да се пере пухено яке? Постигане на перфектния резултат стъпка по стъпка:

  1. Петна от кафе на едно място, замърсяване на друго – любимите якета, които се носят често, трябва рано или късно да бъдат почистени старателно. И тогава много хора се чудят: „Кой е най-добрият начин да се перат пухените якета?“ Ако на етикета няма инструкции за обратното, пералнята може да се използва доста лесно. Обаче преди да поставите любимата си уютна дреха в барабана, се уверете, че циповете и копчетата са добре затворени. Също така обръщането наопаки ще предпази пухеното ви яке по време на програмата за пране в пералнята.
  2. Ако сте подготвили вашето яке или спален чувал правилно, изборът на подходяща програма за пране е от решаващо значение. Тъй като пухът и перата се състоят главно от кератин, точно както вълната, се препоръчва програма, подходяща за вълна и деликатни дрехи. Когато избирате почистващ препарат, можете да използвате и специални продукти за деликатни дрехи. Точно както вашето пухено яке, пухеният спален чувал може да се пере в пералня
  3. За да сте сигурни, че пухеното яке или спалният чувал се разпределят оптимално в барабана и могат да се движат безпрепятствено в разтвора, препоръчително е да не добавяте други дрехи за пране. За допълнително разпускане на пълнежа по време на програмата за пране добавете топки за тенис в барабана.
  4. Добра алтернатива на измиването на вашия спален чувал в пералнята е нежното миене на ръка във ваната. Това може да се постигне много лесно, като се използва топла вода с температура около 30 °C, правилното количество мек почистващ препарат и избягване на силно изстискване и тепане.

След изпиране – сушене на пухени спални чували и пухени якета

След като вашето пухено палто е току-що изпрано, сушенето е следващата стъпка. За тази цел извадете якето или спалния чувал от барабана на пералнята възможно най-внимателно. Ако любимата ви дреха трябва да бъде изсушена на въздух, трябва да я извадите от пералната машина възможно най-хоризонтално. Това предотвратява изместването и слепването на пуха. След това ценното изделие може оптимално да бъде разпределено върху сушилник. За да може директно да се събира евентуално капеща вода, трябва да поставите сушилника във ваната. Като изберете правилната програма, пухените якета могат да се сушат и в сушилня. 

Млада жена в зелено пухено палто стои пред тухлена стена
Пране на пухени якета – поради фината си структура пухът изисква нежни грижи.

Действайте по следния начин:

  1. Първо се уверете, че вашето пухено яке, според етикета, е подходящо за сушене в сушилня.
  2. Ако това е така, най-добре е да поставите току-що изпраното яке в сушилнята по едно наведнъж. Това му позволява да се разпределя и да се движи свободно в барабана. Добавянето на нецапащи тенис топки или специални топки за сушилня помага за смесване и разхлабване на пълнежа от пух по време на сушенето.
  3. Настройте сушилнята на температура между 30 и 60 °C за период от 40 до 60 минути.
  4. Ако якето все още е влажно след първото сушене, повторете процеса, докато якето изсъхне напълно.
  5. След това трябва да оставите якето си да изсъхне напълно на въздух върху закачалка за още 24 часа. Това ще попречи на пуха да развие неприятна миризма или мухъл поради остатъчна влага.

Пране на пухени якета и други съвети за грижа

Интересувате ли се от още съвети и трикове за правилна грижа за текстил и влакна? В нашия блог раздел ще намерите ценни предложения за пране на синтетични влакна, умелото сушене на пране в собствения ви дом и много други!

Прочети още

  • Perwoll Wool & Delicates

  • Знаци за пране

    Какво означават знаците върху етикетите на дрехите

  • Пране на изкуствена кожа – запазвайки я красива за по-дълго време

    Тук ще научите какво трябва да направите, когато любимата ви дреха от изкуствена кожа се нуждае от почистване.