Skip to Content
Млада жена, стояща на метростанция, облечена в кожена жилетка.

Пране на изкуствена кожа – запазвайки я красива за по-дълго време

Изкуствената кожа е привлекателна и често трудно се различава от истинската кожа. Дрехите и аксесоарите, изработени от този материал, са на мода: все повече марки се отказват от самур, норка, чинчила и други подобни, като създават мода, която не само изглежда стилна, но е и устойчива и етична. Но какво да направите, ако любимата ви дреха се нуждае от почистване? За да запазите новия си тоалет или домашен декор, изработен от пухкав плат, да изглежда страхотно за дълго време, важно е да знаете как да перете изкуствена кожа.

А от какво всъщност се прави изкуствената кожа?

Както подсказва името, материалът е произведен изкуствено. Подобно на кадифето и рипсеното кадифе, той принадлежи към категорията мъхести платове. Особеното при него: за да се придаде на плата триизмерна структура, по време на производството се интегрира система с трета нишка, която образува издигнатата структура от дясната страна. Докато основният плат обикновено е изработен от памук, за издигнатата структура се използва синтетична прежда, като например полиестер. Тя е вплетена в основната тъкан по такъв начин, че от опорната страна се образуват бримки. В следващата производствена стъпка те се разрязват, изчеткват се нагоре и се скъсяват според необходимостта. За да се предотврати отделянето на издигнатата структура, на задната страна на текстила се нанася еластично лепило. По този начин изкуствената кожа има безкраен брой дизайнерски възможности. Изкуствената кожа може да бъде мека като памук или плюшена като мече. За да се запази така, важно е да се спазват някои правила при пране на изкуствена кожа.

Почистване на изкуствена кожа – топ съвети

Има няколко начина за почистване на изкуствена кожа: тя може да се пере в пералня, но също и на ръка. Най-добре е да прочетете препоръките на производителя на етикета.

  • Преди да започнете цикъла на пране, обърнете текстила наопаки. По този начин плюшеният материал ще бъде защитен.
  • Ако решите да сложите изкуствената кожа в пералнята, изберете лека програма до максимум 30 °C. Имайте предвид, че дори 60 °C ще доведат до необратима деформация на тъканта.
  • Намалете скоростта на центрофугиране и пропуснете центрофугирането. Деликатният материал ще ви се отблагодари.
  • Когато изваждате дрехата си или аксесоара от изкуствена кожа от пералната машина след програмата за изплакване, увийте я в дебела кърпа и я навийте и развийте няколко пъти. По този начин кърпата попива влага.
  • Разклатете дрехата след това, така че изкуствената козина да не се слепне, и я издърпайте в правилната форма.

Вероятно производителят изрично изисква измиване на ръцете. В този случай за процедурата използвайте мивка или пластмасова кутия, пълна със студена или хладка вода.

  • Добавете средство за измиване на ръцете и изчакайте да се образува пяна.
  • Оставете изкуствената кожа да се накисва за около 15 до 20 минути и след това я изплакнете обилно няколко пъти със студена вода.
  • Можете да добавите омекотител, като например Vernel, към водата за последното изплакване.

Изсушаване на изкуствена кожа – тези правила са важни

Поставяне на якето ви от изкуствена кожа в електрическа сушилня – не е добра идея! Това няма да сработи дори ако сушилнята е на хладна програма. Сушилнята генерира топлина и триене, които разрушават деликатните влакна. В най-лошия случай може дори да повредите електрическия уред. За да избегнете изсушаване, което ще отнеме прекалено дълго време, навийте изкуствената кожа в суха кърпа след изпиране, както е описано по-горе. След това е най-добре дрехите да се закачат на закачалка и да се изнесат навън на чист въздух или в добре проветриво помещение. Използвайте четка за кучета и котки, която ще помогне на любимата ви дреха да бъде още по-пухкава.

Неприятни миризми от изкуствена кожа? Няма проблем

Прекарахте една вечер в ресторант и след това палтото ви от изкуствена кожа мирише силно на храна? Това не означава, че изкуствената ви кожа трябва да бъде изпрана в пералнята. За да се отървете от нежеланите миризми, достатъчно е да закачите изкуствената кожа в банята, докато се къпете. Парата нежно елиминира неприятните миризми.

Кой перилен препарат е подходящ за тъкани кожи?

За почистване на чувствителната изкуствена кожа се препоръчва използването на много мек почистващ препарат. Perwoll Wolle & Feines е модерен продукт за грижа за влакната, който гарантира, че изкуствената кожа остава пухкава. Добавете малко омекотител за тъкани в началото на програмата за изплакване, което ще подобри резултата още повече.

Прочети още

  • Perwoll Wool & Delicates

  • Знаци за пране

    Какво означават знаците върху етикетите на дрехите

  • Правилно пране на черни дънки

    Така черното остава завинаги черно.