Skip to Content
Жена с черни бикини, лежаща на шезлонг, усмихваща се на камерата

Изпиране на бикини: съвети как да се грижите за бански

Банските и кърпите са изложени на много вредни въздействия като слънчева светлина, хлор, сол или пот. Ако искате вашите бикини, бански костюм или шорти за плуване да издържат повече от един сезон, е препоръчително да изпирате и да се грижите за вашите бански по правилния начин. Следните съвети ще ви помогнат!

Изперете банските, преди да ги облечете за първи път

Уверете се, че сте изпрали новите бански, преди да ги облечете за първи път. Перилен препарат с агент за защита на тъканите, като например Perwoll Renew & Repair Color und Faser, е особено подходящ за изпиране на любимите ви бикини. Изпирането не е необходимо само от хигиенни съображения – при производството на текстил много производители използват химикали, за които контакт с кожата се препоръчва като възможен само за кратко време. Материали, като например полиестер, спандекс нишки или найлон, се използват в банските и често се обработват с препарати против мухъл. Често се използват и багрила, фиксатори или пластификатори, които може да причинят възпаление и сърбеж.

Изпирайте банските след къпане

Плажните масла и маслата за тен може да оставят петна по банските. Също така пясъкът, солта и хлорът може да увредят банските ви в дългосрочен план. Затова трябва да изплаквате бикините или банския си в чиста вода веднага след плуване. Докато взимате душ, може също така първо да изперете ръчно бикините или банските с мек шампоан. След три или четири използвания банските трябва да се изперат. Но в пералня, за да се гарантира, че замърсяванията ще бъдат отстранени изцяло.

Не излагайте нежния текстил на банските на неблагоприятни условия: не изпирайте бикините си на 60 °C. Най-добре е да се изберат 30 °C и деликатна програма. Също така трябва да пропуснете центрофугирането и да използвате мек перилен препарат. За цветни бански са подходящи деликатен перилен препарат или перилен препарат за цветно пране; за светли или бели бански трябва да се използва универсален перилен препарат. Също така трябва да се избягва използването на омекотител, в противен случай банските ще се износят след време. За предпазване на банските от механични въздействия в пералнята ги поставяйте в мрежа за пране, точно както се прави с бельото. Така скобите и металните краища няма да се изкривят и няма да надраскат барабана на пералнята.

Млад мъж в син бански лежи на шезлонг на плажа
Плуването е едно от най-хубавите удоволствия на плажа – и ще изглеждате по най-добрия начин в сияйни цветове.

Изсушавайте банските правилно

Мокри бански никога не трябва да се сушат на слънце. Директната слънчева светлина води до изсветляване на цветовете. Най-добрият начин е нежно да изстискате банските в кърпа и след това да ги проснете на сушилник на сянка. Ако проснете бикините или банския си костюм мокри, еластичните нишки ще се износят бързо. Това, както и горещината от сушилните или от отоплителни уреди, може да промени формата. Може да изпирате кърпи и кърпи за баня, които са сортирани по цветове, в пералнята при 60 °C. Най-добре е да се сушат на открито, за да се избегне втвърдяване на нишките при изсъхването.

Грижа за най-различен текстил за бански

Прочитането на етикета ще ви помогне да изперете бикините си правилно. Повечето видове текстил за бански се произвеждат от полиестер и съдържат също и спандекс или полиамид. Но неопренът вече не се използва само за оборудване за сърф и хидрокостюми. Все повече модни марки вече използват този материал и за бански. Почистването е по-трудно, защото човек се изпотява повече в неопрена, а облеклата може да се перат само със студена вода и на ръка. Ако са силно замърсени, е добре да се накиснат с малко перилен препарат за известно време.

Памучните бикини, плетени на една кука също са на мода, но как трябва да се перат? За предпочитане е с деликатна програма за пране при 30 °C с малко омекотител. В никакъв случай не трябва да се използва сушилня или да се изстискват. Бикините, плетени на една кука, се сушат най-добре поставени легнали върху кърпа или върху сушилник на сянка. Така ще се наслаждавате на вашите облекла по-дълго време!

Прочети още

  • Perwoll Renew & Repair - Color & Fiber

  • Знаци за пране

    Какво означават знаците върху етикетите на дрехите

  • Изпиране и изсушаване на спални чували и пухени якета

    Остава за дълго време изключително меко