Skip to Content
Млада жена със сламена шапка, облечена в жълта ефирна рокля, вървяща през лавандулово поле.

Изпиране на вискоза – как да поддържате любимата си дреха във форма

Вискозата е приятна на допир за кожата. Скъпоценният материал блести като кадифе и се съчетава с почти всяка модна тенденция – независимо дали като ефирни рокли и панталони, обемни шалове или цветни ризи. Но как да изперете правилно вискозата, така че да запази блясъка си? Не е толкова лесно, тъй като този материал е чувствителен.

Кратко запознаване с материалите – какво е толкова специалното във вискозата?

За да разберете как правилно да перете вискоза, от полза е да знаете за нейните свойства. Вискозата, наричана още изкуствена коприна, е хермафродитен продукт: наполовина естествена, наполовина химическа тъкан. Вискозата се произвежда от целулоза, която се обработва допълнително на химическа основа.

Как да перете вискозна тъкан?

Вискозата е деликатна, лесно се набръчква и бързо се свива. Ето защо е важно да изберете правилната температура и подходящ перилен препарат. Понякога обаче не е нужно да обмисляте някакво ограничение при пране на плат от вискоза, а именно когато дрехата е изработена от комбинация от материали.

Близък кадър на етикет от дреха, изработена от 100% вискоза.
С правилната грижа любимите ви дрехи от вискоза ще останат красиви за дълго време.
  • Тъй като вискозата има склонност да се свива, тя понася само ниски температури до 40 °C. Това е вярно, ако перете риза от вискоза, но също така е вярно и за всяка друга дреха.
  • Ако не искате да поемате риск, трябва да изберете по-ниска температура и да изперете вискозата при 30 °C. Ако се съмнявате, погледнете етикета.
  • За да се защити материалът, се препоръчва да напълните барабана за пране до не повече от две трети.
  • Ципове, пайети или кристали могат да се протрият и да причинят петна. Тези дрехи е по-добре да се перат отделно.
  • Понякога е препоръчително да изперете вискозата в студена вода, например ако става въпрос за вискозен шал. Най-добре е да използвате почистващ препарат, подходящ и за вълна. За да се запазят формата и лекотата на вашия обемен шал, може да ви помогне да го изсушите в хоризонтално положение и да го гладите при ниска температура и покрит с кърпа.
  • Вискозата страда от неправилна грижа. Ако дрехата се е свила, изперете я отново при 40 °C или я накиснете във вода с нежен продукт за грижа за косата на бебета. Това ще разхлаби влакната, за да можете внимателно да ги издърпате обратно във формата им.

Сушилнята е забранена

Структурата на вискозата я прави много лесна за набръчкване и затова дрехите от този материал не са подходящи за сушилнята. Най-добре е да закачите текстила на закачалка на чист въздух. Никога не поставяйте тъканта върху радиатор: високите температури представляват риск от свиване. За да стане вискозата хубава и гладка след изпиране, започнете да гладите, преди тъканта да изсъхне напълно. Гладете на второто ниво, като тъканта се поставя под влажна кърпа. Парна ютия също е подходяща.

Защо тениската ми се смали?

Да изперете дрехата си от вискоза за първи път и да я извадите от пералнята в странно състояние е нещо, което може би сте преживели. Материята се усещаше почти толкова твърда, колкото парче картон. Не се притеснявайте: не е нужно да рециклирате дрехата си. Може би сте забелязали, че по време на сушене тъканта отново става мека и след гладене възвръща първоначалната си текстура.

Кои почистващи препарати са подходящи за вискоза?

Уверете се, че препаратът работи и при ниски температури, така че дрехите ви, направени от вискоза, да станат наистина чисти. За деликатни нишки е подходящ мек почистващ препарат. Най-добрият избор би бил течен препарат като Wolle & Feines на Perwoll, който запазва интензивността на цветовете.

Възможно ли е вискозата да се пере при 60 °C?

Това зависи от вида на вискозата. Модал, например, се състои изключително от букови дървесни влакна и се пере различно. Предимството: тъканта изсъхва по-бързо и е устойчива на топлина. Следователно бельото, домашният текстил и чаршафите често се изработват от модала, който може дори да се пере с вряла вода. Същото се отнася и за лиосел, който се добива от дървесината на евкалиптови дървета и е популярен за летни рокли и бельо.

Прочети още

  • Perwoll Renew & Repair - Color & Fiber

  • Знаци за пране

    Какво означават знаците върху етикетите на дрехите

  • Как Perwoll предотвратява образуването на мъх и избледняването

    Искрящо красиво за дълго време: Научете как да предотвратявате износването с помощта на Perwoll Renew & Repair и как можете да поддържате дрехите си красиви дълго време.