Skip to Content

Как Perwoll предотвратява образуването на мъх и избледняването

За дрехите образуването на мъх и избледняването не са много желани характеристики. За да разберете какво можете да направите, за да запазите дрехите си като нови колкото е възможно по-дълго, разговаряхме с нашите експерти по текстил от Perwoll и попитахме:

  • Какво представлява образуването на мъх и избледняванетото?
  • Как продуктите Perwoll Renew & Repair могат да предотвратят образуването на мъх и избледняването?
  • Какво друго можем да направим, за да може дрехите ни да издържат възможно най-дълго?

Тук са отговорите:

Какви са причините за избледняването и образуването на мъх?

Връзката на пръв поглед може да изглежда доста слаба, но всъщност избледняването и образуването на мъх имат много общи неща. Нека разгледаме по-отблизо:

Образуване на мъх

Известен също като „Какъв е този досаден мъх на моя пуловер?“ – Образуване на мъх е, когато на повърхността на текстила се получават възли, което прави повърхността да изглежда груба. Това се случва поради две основни причини:

  1. Природа
    Всеки текстил образува мъх – някои видове повече от други. До голяма степен това се определя от физичните свойства на самия текстил. Обикновено текстилът с по-дълги нишки има по-малко краища, като по този начин се образува по-малко мъх. Трикотажните тъкани, особено свободно плетените, имат по-къси влакна, оставящи пространство между пресечните точки на преждата, което ги прави уязвими. 
  2. Грижа
    Грижата за облеклото представлява вторият съществен аспект. Просто казано: колкото повече триене изпитват дрехите ви, толкова по-голяма е вероятността те да образуват възли или мъх. Това обаче се случва лесно – всеки път, когато се движите, ходите или докосвате дрехите си, предизвиквате известно триене. В допълнение разбъркването в пералнята и сушилнята също може да влоши проблема.

Избледняване

След като сте обличали дрехата си няколко пъти, може да забележите, че цветът ѝ изглежда по-матов отпреди. Има две основни причини за това:

  1. Загубата на цвят
    Честото пране, особено при високи температури, може да доведе до обезцветяване. Освен това за някои текстилни изделия е особено трудно да задържат цветове. Например естествените влакна, като памук, обикновено не са толкова устойчиви за цветовете, колкото техните синтетични аналози. 
  2. Образуване на мъх
    Избледняване, предизвикано от образуване на мъх? Всичко е въпрос на физика! Цветният текстил изглежда най-добре, когато влакната имат идеално равна повърхност и са в състояние да отразяват светлината по възможно най-добрия начин. Посоченото по-горе образуване на мъх не само създава възли, но и свободни краища от влакна, които излизат от текстила. Тези краища на влакната гарантират, че падащата светлина се разсейва, пречупва и отразява в различни посоки. За окото ни този текстил изглежда избледнял, или по-скоро изглежда, сякаш се е появила сива мъгла.

Как Perwoll Renew Advanced може да помогне?

Добър въпрос! Що се отнася до образуване на мъх и избледняване, иновативната формула на Perwoll Renew & Repair предлага две предимства наведнъж: от една страна, Repair Complex помага за премахване на хлабави влакна и изглажда счупвания по влакна – за искрящи повърхности и оптимално отразяване на светлината. Това не само ще предотврати образуването на мъх, но и ще доведе до по-ярък, по-интензивен цвят. От друга страна, специалните полимери във формулата помагат за предотвратяване на обезцветяването по време на пране и по този начин не само гарантират запазване на истинския цвят, но също така осигуряват добре познатия освежаващ цветовете ефект на Perwoll.

Седем топ съвета за предотвратяване на образуване на мъх и избледняване

Разбира се, има няколко допълнителни неща, които можете да направите, за да сте сигурни, че дрехите ви ще изглеждат като нови за дълго време:

  1. Винаги четете внимателно инструкциите за пране и етикетите на дрехите си и следвайте инструкциите.
  2. Преди да изперете, обърнете дрехите си наопаки, за да предпазите повърхността на текстила от прекомерно триене.
  3. Перете сходните цветове заедно, за да избегнете оцветяване.
  4. Използвайте цветоулавящи кърпички за пране, които абсорбират излишната боя.
  5. Ако е възможно, използвайте програма за деликатно или ръчно пране.
  6. Най-добре е да изсушите прането си на сянка. Някои цветове на текстила постепенно се разрушават от UV лъчението, съдържащо се в слънчевата светлина, и поради това те също избледняват.
  7. Плетените пуловери не трябва да се закачат свободно. Вместо това ги сгънете внимателно, когато ги прибирате.

Image credits:
Header image: © Fotalia
Image one: © Stocksy
Image two: © GettyImages
Image three: © Stocksy

Прочети още

  • Perwoll Renew & Repair - Color & Fiber

  • Знаци за пране

    Какво означават знаците върху етикетите на дрехите

  • Почистващ препарат за вълна: измива вълна и деликатни дрехи нежно

    Защо перилният препарат за вълна и фини тъкани е толкова важен?