Skip to Content

Правилно пране на черни дънки

Дали цветът е все още черен или вече е тъмносив? Ако обичате да носите черни дънки, знаете проблема: след няколко пранета те започват да избледняват или да се получават бели ивици. Това може дори да изглежда добре, но особено при нови дънки, със сигурност искате черното да издържи по-дълго. Perwoll е събрал най-добрите съвети, за да запазите дънките си черни възможно най-дълго.

Подготовка на черни дънки за пране

Нищо против износения вид, който тъмните дънки могат да получат след няколко пранета – може да изглежда много готино. Ако обаче искате да запазите черния цвят на дънките си за по-дълго, най-добре е да започнете с правилната грижа преди пране.

Винаги е много важно при черните материи:
проверявайте джобовете. Например вътре може да има забравени хартиени салфетки, които ще се разтворят при изпирането и ще оставят мъх върху плата. При черните дрехи това може да означава, че трябва да се изперат повторно – но тогава наситеността на цвета ще пострада дори още по-бързо.

След като джобовете са празни, обърнете дънките наопаки. Така се предпазва багрилото от външната страна на панталоните. Например типичните светли линии по шевовете често са в резултат на абразивност при центрофугирането. Винаги изпирайте черното пране с други тъмни цветове, защото е невъзможно да се предотврати пускането на цвят от дрехите. Светлите дрехи ще получат сив оттенък, когато се перат с тъмни дрехи.

Правилно пране на черни дънки в пералня

Преди да сложите панталона си в пералнята, проверете какво пише на етикета, за да научите каква е максималната температура, на която може да издържи и дали трябва да имате предвид още нещо при изпирането им. Изпирането е особено щадящо за цветовете, ако изберете нежна програма за изпиране при 30 °C и само много нежна настройка за центрофугиране.

Много е важно да се използва правилният перилен препарат. В никакъв случай не трябва да използвате универсален перилен препарат, защото съдържа повече избелващи съставки, които разтварят цветовете от плата. Правилният избор за черни дънки е течен перилен препарат, който е специално за тъмни дрехи, като например Perwoll Renew & Repair Schwarz und Faser. Този продукт не само предпазва черните дрехи от изсветляване, но също така изглажда нишките на плата, като така черното изглежда дори още по-наситено.

black shoes

В домашни условия се смята, че оцетът и солта може да имат положителен ефект по отношение на наситеността на цветовете на тъмните дрехи. Обаче те нямат свойствата за грижа за нишките на плата или почистващия ефект, който един специализиран перилен препарат за тъмни дрехи предоставя. Освен това оцетът може да увреди гумените уплътнения на пералнята. По-щадящ към дрехите и пералнята е подходящият перилен препарат.

Грижа за черните дънки след изпиране

След изпиране е най-добре да оставите черните си дънки да изсъхнат на въздух. Топлината на сушилнята не е добра за цвета и нишките. Най-добре е да закачите дънките на простора на сенчесто място навън. Моля, не изсушавайте на директна слънчева светлина, това ще избели черното и рано или късно то ще стане сиво.

Вашите черни дънки са избледнели с годините, но все пак стоят толкова перфектно, че не искате да се разделите с тях при никакви обстоятелства? Тогава можете да ги боядисате отново с текстилен цвят от аптеката. Color expert for blacks на Perwoll впоследствие помага да се запази новият цвят в нишките при всяко пране.

Image credits:
Header image: ©Shutterstock
Image one: ©iStock

Прочети още

  • Perwoll Renew & Repair - Black & Fiber

  • Знаци за пране

    Какво означават знаците върху етикетите на дрехите

  • Пране на коприна и защита на тъканта едновременно

    Прането на коприна е вече лесно.