Skip to Content

Пране на коприна и защита на тъканта едновременно

Малко тъкани са толкова луксозни, колкото коприната. Леката и ефирната, деликатно блестяща материя изглежда особено добре с горни дрехи и шалове. Но коприната не само е много благородна: през лятото тя охлажда, а през зимата също така и топли. Един недостатък на деликатните естествени нишки е, че те са малко по-трудни за почистване, отколкото памучните или синтетичните. В това ръководство ще научите всичко за правилното, нежно почистване на коприната, така че нишките да блестят благородно за дълго време.

Неща, които трябва да знаете за копринените платове

От етикета може да разберете дали дрехата е произведена от чиста коприна или смес от нишки със съдържание на коприна. Типичните копринени платове са шифон, органза, сатен, тафта и коприна бюрет. Но някои от тези материи може да бъдат произведени от изкуствена коприна. Затова е препоръчително внимателно да проверите какъв е съставът на плата или дрехата. Следното се отнася за всички платове от коприна или съдържащи коприна: не ги излагайте на прекомерно висока температура. Копринените нишки се добиват от пашкула на ларвата на копринената пеперуда; подобно на косата, те са направени от протеин и прекомерната температура ще ги повреди. Освен това деликатните естествени нишки не понасят добре парфюм, дезодорант, пот и директна слънчева светлина.

Подготовка за почистване

С един поглед на етикета на копринения плат може да разберете дали дрехата може да се пере, или трябва да се даде на химическо чистене. Също така е добре да се направи тестът за цвят. За да го направите, потопете топче памук във вода с малко деликатен перилен препарат. След това внимателно допрете влажното топче памук върху скрит шев. Ако топчето памук се оцвети, най-добре е да дадете дрехата на химическо чистене, вместо да я перете вкъщи.

Изпиране на коприна: в пералнята или на ръка

Можете да перете коприна в пералнята, ако има програма за деликатно изпиране. Етикетът на дрехата указва позволената температура за изпиране. При никакви обстоятелства не трябва да се надвишава максимум от 30 °C. Също така е важно да се използва мек перилен препарат, който е изрично подходящ за коприна, като например Perwoll Wolle & Feines. Той не само почиства нишките, но и ги поддържа, така че копринената материя да запазва красотата си за по-дълго.

Следното се отнася за изпиране на ръка: светлата коприна се пере в хладка вода, тъмната или коприната с печат – в студена вода. И за тази цел, разбира се, от голяма важност е използването на подходящ перилен препарат. По време на накисване трябва постоянно да премествате дрехата, но внимателно, защото мократа коприна е особено чувствителна. След максимум пет минути извадете коприната отново и я изплакнете със студена, чиста вода.

Премахване на петна от коприна

Когато премахвате петна от копринен плат, най-важното нещо е, че винаги измивате цялата дреха, в противен случай може да се появят следи от вода по плата. При никакви обстоятелства не излагайте копринения плат на контакт с белина или какъвто и да е друг препарат за отстраняване на петна, който може повреди материята. Също така избягвайте да търкате петното, тъй като това ще повреди коприната и може да се получи изсветляване на плата в тази област. При много големи тъмни петна се препоръчва да дадете дрехата на химическо чистене.

Изсушаване на коприна

Температурата в сушилните е прекалено висока за коприна, затова я сушете на простора. След изпиране трябва да поставите дрехата върху суха кърпа, да я навиете внимателно и да я стиснете нежно. Никога не усуквайте и не изцеждайте кърпата и коприната. След първоначалното сушене развийте кърпата, вземете дрехата и я сложете да се суши върху друга кърпа. Уверете се, че дрехата не е изложена на директна слънчева светлина.

Гладене на коприна

Етикетът също така дава информация дали копринена дреха може да се глади и при кое ниво на температура на ютията. По принцип: винаги гладете копринени тъкани от вътрешната страна, без да ги напръсквате с вода, както бихте направили с памучни и ленени тъкани.

Прочети още

  • Perwoll Wool & Delicates

  • Знаци за пране

    Какво означават знаците върху етикетите на дрехите

  • Перилен препарат за спортни дрехи: за правилно изпиране на функционално и спортно облекло

    Така перете правилно спортното и функционалното облекло и при това се грижите за материалите.