Perwoll Perwoll Perwoll

#Reconnect

Научете повече за дрехите ви

Един ден в живота на вашите дънки от бързата модна индустрия

8:00 ч. четвъртък, декември - Индия - началото на производството на дънкови панталони

A cotton field: beginning of denim jeans production.

Малко изтощена след нощ на неспокоен сън, памучната пъпка се събужда, за да започне деня си. Отнема до 20 000 литра вода1 (еквивалент на пране на дънки до 400 пъти), множество пестициди и от шест до осем месеца, за да се превърне в един килограм използваеми фибри. Въпреки това, памукът има доста дълъг път на производство, преди да може да приеме формата на стилен чифт дънки.

9:00 ч. вторник, декември - Пакистан - от памук до прежда

Cotton being turned into cotton fabric

Възхищавайки се на необятните простори на земята, които са били негов дом - част от 35 милиона хектара, посветена на производството на памук в световен мащаб - памукът се отвежда през границата. Тук комбинация от големи машини, недобре платени работници в мелницата и съмнителни химикали2 му помагат да постигне ново ниво на чистота и да се превърне в прежда. „Изглеждам по-тънък“, усмихва се памучната тъкан, възхищавайки се на новото си предене на тялото.

10:00 ч. петък, януари - Пакистан - от прежда до плат

The weaving process in denim jeans production

Потапянето в токсична баня не е точно това, което памучната прежда е планирала за сутринта. „Тези начини за детоксикация от ново време не са това, което се говори че са“, казва той, леко раздразнен. След малко обаче трябва да признае, че новият му индиго нюанс е доста впечатляващ. Разбира се, химичният агент, необходим за свързване на индиговото багрило с влакната му, ще бъде пуснат във водните пътища, но красотата винаги има цена, нали? Без много време да размишлява върху бавни модни алтернативи, той се вплита в плат, скача на борда на камион и пътува до Синтанг - китайския град, известен като „столицата на дънките“.

12:00 ч. понеделник, януари - Китай - как се правят дънки

Workers making fast fashion jeans at a denim factory in China

"Пристигнах!" - възкликна памучната тъкан, след което се изкашля. Винаги е смятала, че миризмата на успех ще бъде по-малко мускусна. „Добре е, че нямам бели дробове“, смята тя, готова за превръщането ѝ в най-новия бърз моден артикул. Изглежда, че работниците, които сбъдват мечти, не са толкова ентусиазирани от безбройните часове, необходими за това. Те обаче работят усърдно и не след дълго памучната тъкан се превръща в стилни дънки.

13:00 ч. петък, януари - Германия

A store selling fast fashion denim jeans

Дънките се качват на два камиона, кораб и самолет, за да изживеят едно последно епично пътуване. След 14 000 километра3 - приблизително средно за чифт дънки от бързата модна индустрия - за тяхна радост те попадат в европейски универсален магазин. Удивителните 1,25 милиарда дънки се продават по света всяка година4 и те са щастливи да бъдат част от тълпата. „Мама ще се гордее“, проблясват те, докато ги хваща шикозна жена, която ухае на цитрусови плодове.

Епилог

A denim pair of jeans gives an insight into the fast fashion product life cycle

Животът след магазина е добър, но дънките от бързата мода редовно протриват шевовете си. Те са наясно, че средният елемент от облеклото трае само 3,3 години, преди да бъде изхвърлен5. Трескаво те търсят в Google: „Как да останеш млада“ и „5 начина да запазиш интереса на жената си“. Научават за въздействието на бързата мода и започват да се чувстват зле, докато не открият бавната мода и осъзнаят, че никога не е късно да се направи промяна. Те научават, че прането на дънки с правилния продукт, както и отстраняването на несъвършенствата са не само чудесни начини за удължаване на живота им, но и значително по-добри за околната среда, отколкото купуването на нови. „Чували ли сте за Kintsugi?,” питат стилния си собственик, уверени, че не е късно за #Rethinkfashion.

Image credits
Header image: Getty Images
Image of cotton field: Shutterstock
Image of inside the factory: Getty Images
Image of cotton yarn spinner: Shutterstock
Image of factory workers making denim: Getty Images
Image of retail shop: Stocksy

 

Източници:

1 Световен ден на водата: цената на памука при недостиг на вода в Индия
2 Екологичните и човешките разходи за създаване на чифт дънки
Логичният индиец
3. Данните са получени от комбинация от източници, включително:
Веригата на доставки за дънки: оценка на транспорта и потреблението на енергия
(Майкъл Браун, Джулиан Алън, Група за транспортни изследвания, Университет в Уестминстър, Лондон, Великобритания)
Потреблението на енергия във веригата за доставки на дънки в Обединеното кралство (Група за транспортни изследвания, Университет в Уестминстър)
4 Анализ на пазара на дънкови дънки в индустрията
5 Оценяване на нашите дрехи: цената на модата във Великобритания

Любопитно ви е къде стои Perwoll по отношение на устойчивостта? Разберете тук